Xiaomi 12T - синьо като морето Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Обикновено ревютата на телефони започват с големината и резолюцията на дисплея, минават през мегапикселите на камерата и завършват с цената. А може и да я пропуснат, защото напоследък цените стават все по-неудобни за казване - това е обща тенденция.

В случая ще направим обратното, защото концепцията на Xiaomi 12Т е да е по-малкият брат на Xiaomi 12T Pro, без това да се разбира с просто око. Xiaomi 12Т изглежда досущ като Pro модела, но няма тази топ производителност и съответно е на по-ниска цена - около 1100 лева. Не се заблуждавайте 12Т може много.

Xiaomi 12Т е златната среда на мобилните телефони - има достатъчно от флагманските качества на скъпия модел, но все пак струва около 1100 лева.

За да я постигнат от бранда правят няколко добре премерени икономии.

Xiomi 12 T review

Чипът не е Snapdragon 8+ Gen 1, но е високият клас на MediaTek - е MediaTek Dimensity 8100-Ultra, основната камерата, вместо 200MP e 108MP. Ultra-wide сензорът е 8MP, а macro сензорът - 2MP - също като при Pro. Но и при двата модела, предната селфи камера е със забележителните 20MP.

Начинът, по който Xioami подреждат камерите си на гърба на телефона, винаги е много приятен - целият модул със сензори пропорционално повтаря формата на устройството. Разположен е в горния ляв край, без да стърчи повече от 2 мм., което, от гледната точка на употреба, е за предпочитане. Стърчащите камери са като телефон на токчета, който никога не може да стъпи стабилно на равна повърхност.

Едно нещо, за което малко съжаляваме обаче, в сравнение с Pro модела, е липсата на вискоговорители Harman Kardon. Ако трябва да резюмираме с какво са известни телефоните на Xiaomi, то това са много високият form factor - (усещането ви от работата с хардуера, докато го ползвате), издръжливата батерия (след малко ще говорим за нея) и обемният и чист звук.

При директно сравнение между модел с Harman Kardon модификация на звука и без - първият печели. Въпреки че пак е доста добър, гласът от високоговорителите на 12T е малко по-малко чист, а музикалната картина не е толкова просторна. Но ще се изненадата например да откриете, че има Dolby Atmos.

Xiaomi 12Т е със 6.67in AMOLED екран и по много неща прилича на доста по-скъпия Pro. Разликите са в някои детайли. Покритието на екрана е Gorilla Glass 5. Поддържа 5G и снима в 4К резолюция.

Xiomi 12 T review

Едно много удобно решение е IR бластерът на горния ръб, който ви позволява да използвате телефона вместо вашите дистанционни управления с любезното съдействие на включеното приложение Mi Remote. Това е екстра, която малко телефони имат в днешно време, но е доста практична.

Огромно предимство и на двете модификации на 12-та серия е батерията, която е 5 000 mAh часа - сред най-щедрите на пазара. Към това добавяме и зарядно от 120W, с което за 20-ина минути на контакта, се връщате обратно в играта на 100%. За хора, които са в постоянно движение и не могат да си позволят да остават без батерия в края на работния ден, това е истинско спасение, направо game changer.

Xiomi 12 T review

Ако обобщим тези способности на устройството, трябва да признаем, че Xiaomi 12Т е идеалният телефон, който може да се превърне в работна конзола за вашия смарт хоум, който може напълно да създадете с продуктите на бранда. Доста хора вече управляват отоплението, осветлението, музиката си, охранителни камери и др. смарт решения през телефона. Ако сте повече потребители в едно семейство, със сигурност ви е нужен и нещо като мастър контролер, който да бъде ползван от всички. Именно заради надеждната си батерия и заради толкова приятната употреба в ръката, хубавите цветове на екрана също така, този модел на Xiaomi е особено подходящ за тази работа.

Още малко числа, защото те не могат да навредят, когато човек взима решение за покупка: OLED панелът е с резолюция 1220×2712, опресняването е 120 Hz, a RAM паметта е 8 GB, мястото за съхранение 128.

Размерите са 163 x 76x 8,6 мм. и много подобно тегло от 202 гр. Дисплеят е плосък, а гърбът с копринено-матов, горните и долните ръбове на рамката са извити.

Версията на софтуера е Android 12, но както всички останали устройство на Xiaomi, той използва Google - базирания персонализиран скин MIUI 13.

Цветът на модела, който тестваме е сиво-синьо с метални оттенъци.

Варна Морската

Взимаме телефона по време на едно служебно пътуване да Варна. Градът ни посреща в същите сиви краски и без следа от слънцето, което помним от лятото.

Въпреки че улиците са пусти и сякаш на никого не му се гледа точно сега преди Коледа морето, правим една дълга разходка из морската градина, колкото да се уверим, че природата си е на мястото. Във Варна градусите никога не се усещат като в София - студът се промъква през дрехите и влиза до костите ви. Разминаваме се с няколко бегачи, чиято професионална техника издава, че и те не са за удоволствие в Морската градина.

Има нещо, което във Варна никога не спира и това е нощният живот. Този град обича да живее навън. Тук в ресторантите масите са по-големи от обичайното, пространствата огромни, а заведенията са сякаш накацали едно върху друго, особено в крайбрежната част.

Поетите

И все пак не очакваме да видим гледката, която се отваря пред очите ни в The Brick на Морска гара. Стотици хора - жени, мъже, още жени са запълнили гигантско двуетажно хале в очакване на Поетите.

Гледката е супер предизвикателство за всяка камера заради липсата на осветление. Тествам ултра широкоъллния сензор, чието 120° зрително поле в случая е истински плюс.

И май ми се получава. Цъквам и едно нощно селфи. Късо видео. Нямам възможност за много повече, защото, за разлика от варненската публика, ние сме дошли една 20-ина минути преди началото и единственото свободно място е на бара на втория етаж, без каквото и да било видимост към сцената. Затова благодаря на девойките, които са ми дали къс прозорец за снимки и се оттеглям обратно при бутилките.

Понеже не говоря от телефона, а само снимам и браузвам, батерията ми издържа 3 дни.

Изреждам и няколко супер приятни неща, които ползвах:

  • Вграден скенер за документи, който си намира в бързото падащо меню;
  • NFC сензор;
  • Запис на екрана, също изведен на бърз бутон;
  • Супер икономичен режим на батерията - при 18% заряд ви дава възможност да добавите още над 15 часа живота на телефона.

Xiomi 12 T review

Накрая равносметката: От гледна точка на цена - качество, този телефон е едно наистина много добро решение. Със сигурност ще получите повече от това, за което сте платили, което винаги е добра новина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024