Какво представлява американската ядрена подводница, която пристигна в Хърватия Снимка: © Getty Images

Освен един от най-новите и най-големи военни кораби в света - ядреният самолетоносач "Джордж Буш", наскоро в Хърватия пристигна и друг виден представител на американската флота - атомна подводница от клас "Вирджиния".

Това е най-модерната подводна военна машина на разположение на САЩ и в арсенала ѝ са налични множество иновации - притежава най-новите оръжейни системи и технологии за стелт и разузнаване.

"Вирджиния" носи крилати ракети с голям обсег на действие "Томахоук" и е създадена да открива и унищожава противникови подводници и плавателни съдове. Може да се похвали с редица нововъведения, които значително подобряват бойните ѝ способности с акцент върху крайбрежните операции.

Разполага с електродистанционна корабна контролна система, която ѝ осигурява преимущество при управление в плитки води. Този клас предлага и по-добри условия за провеждане на специални операции, тъй като може да побере голям брой командоси и тяхната екипировка в реконфигурируема стая за торпеда.

"Вирджиния" е способна да изстреля 16 ракети "Томахоук" на един залп и може да побере 26 торпеда.

Това е вторият дизайн, на който Военноморските сили на САЩ залагат при подводниците след края на Студената война.

Първият опит бе с клас "Морски вълк", който обаче се оказа прекалено скъп за изработка и бе изоставен като проект през 1995 година - само три машини бяха конструирани, преди това да се случи. Всеки екземпляр на предшественика на "Вирджиния" струваше по 3 милиарда долара, което го превърна и в най-скъпата подводница в света.

В сравнение с него последната американска подводница е с по-малки размери и на по-достъпна цена - около 1.8 милиарда долара. Тя е дълга 114.8 метра, висока е 10.36, а оптималната скорост, която може да развие е 45 км/ч. Побира екипаж от 132 души, включително 15 офицери.

В края на октомври хърватското правителство даде одобрение за влизането на корабите и подводницата в териториалните води на страната, след като взеха участие в мащабно военно учение на НАТО "Удар на Нептун 2022" в района на Средиземно море. В компанията на "Джордж Буш" са още ракетния крайцер USS Leyte Gulf и четири разрушителя - USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun и USS Delbert Black.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024