333-метровият US ядрен самолетоносач "Джордж Буш" хвърли котва в Хърватия Снимка: © Getty

Един от най-новите и най-големи военни кораби в света - американският ядрен самолетоносач "Джордж Буш" - хвърли котва в пристанището на Сплит, съобщи агенция "Хина", цитирана от БТА. В края на октомври хърватското правителство даде одобрение за влизането му в териториалните води на страната.

"Джордж Буш" е в компанията на група кораби, която включва ракетния крайцер USS Leyte Gulf, четири разрушителя - USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun и USS Delbert Black, както и атомна подводница, носеща крилати ракети "Томахоук".

Самолетоносачът е дълъг е 333 метра и с водоизместимост над 100 000 тона. Максималната му скорост надхвърля 30 възела и се задвижва от два ядрени реактора. Може да плава повече от 20 години без презареждане. Капацитетът на кораба е 3532 членове на екипажа и може да носи 90 самолета и хеликоптера. Корабът е построен през 2009 г., а цената му е 6,2 млрд. долара.

В края на октомври самолетоносачът "Джордж Буш" участва в мащабното военно учение на НАТО "Удар на Нептун 2022" в района на Средиземно море. Участваха над 80 самолета, 14 кораба и около 6000 души от 24 съюзници и партньори на НАТО, включително и Финландия и Швеция.

Те трябва да бъдат двете най-нови страни членки на Алианса, които взеха скоростно решение за присъединяване, след като Владимир Путин започна войната в Украйна. Препятствието пред пълноправното им членство в момента е Турция, която засега отказва да одобри протоколите, а решенията за разширение на НАГО се взимат с консенсус.

"Джорд Буш" не е единственият флагман на американстава армия, който е в Европа. Очаква се през ноември на територията на Стария континент да пристигне и нова ударна група на САЩ, водена от новия ядрен самолетоносач "Джералд Форд".

Във военноморската база Портсмут в Южна Англия се очаква да акостиа още един самолетоносач на САЩ с около 90 самолета и хеликоптера, включително изтребители- бомбардировачи от пето поколение F-35C. По време на пътуването и него го придружават ракетен крайцер, разрушители и атомна подводница.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024
Важно днес

Полицията в Брюксел прекрати събрание на крайнодесни националисти с участието на Орбан

Полицаите са действали по заповед, издадена от кмета на район на белгийската столица от съображения за обществена сигурност.

07:56 - 17.04.2024