Ядреният регулатор на ООН изгуби връзка и с оборудването в АЕЦ "Запорожие" Снимка: © Getty Images

Международната агенция за атомна енергия към ООН обяви, че е изгубила връзка с дистанционните системи, които следят радиационния фон в украинската АЕЦ "Запорожие".

Централата беше превзета от руски войски преди седмица, след като беше обстрелвана и се стигна до пожар в една от административните й сгради.

Информацията от МААЕ дойде ден след като беше съобщено прекъсване на електроснабдяването на площадката на АЕЦ "Чернобил" - също под контрола на руските войски.

И двата обекта се поддържат от украински оператори, които не са напускали централите от момента на окупирането им. Ядреният регулатор предупреждава, че служителите на централите работят в неадекватни условия, които потенциално може да застрашат безопасността на съоръженията.

МААЕ все още продължава да получава данни от другите атомни централи в Украйна, включително от трите действащи АЕЦ.

Все още не е ясно каква е причината за прекъснатата връзка със "Запорожие" - най-голямата атомна централа в Европа.

Операторът на централата е информирал агенцията, че два от четирите й външни високоволтови далекопровода са прекъснати.

Централата има нужда от един, за да може да продължи да работи. Обектът има и още една резервна линия за снабдяване, както и дизелови генератори.

Наложил се е и спешен ремонт на един от трансформаторите в централата заради повреда в системата за охлаждане след обстрела на 4 март.

Спирането на тока в АЕЦ "Чернобил" засега не представлява пряка опасност. Отработеното ядрено гориво, което се съхранява на площадката, може да се охлажда в безопасни условия.

"Главният риск е, че вече две седмици в централата работи една и съща смяна оператори. Хора без почивка, под постоянен стрес отговарят за сигурността на такъв обект. А сега и в условията на аварийна ситуация заради спирането на електроподаването", коментира руският енергиен експерт Дмитрий Горчаков.

МААЕ посочва, че продължаващият военен конфликт в Украйна повишава притесненията на регулатора за безопасността на ядрените обекти в страната.

Директорът на агенцията Рафаел Гроси ще пътува до Анталия в четвъртък, където се провежда срещата на външните министри на Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024