"Майката на всички проблеми е демографската катастрофа", "Вдигайки българското село, ще вдигнем България", "Влизам в политиката, защото имам дълг пред отечеството, на което съм дал много, но съм получил всичко"...

Изборите явно хванаха "възхода" на Стефан Янев в крачка. Партията му започна да губи кадри още преди да се е регистрирала, но фабриката за политически клишета бълва продукция като завод за съветски боеприпаси на три смени.

Малко след като се принуди да се коалира с три партии-файтони и нарече свои "съмишленици" хора, минали през всяка възможна листа в спектъра от БСП до Бареков и от СДС до Мая Манолова, бившият служебен премиер реши да обнародва политическата си програма на пресконференция в БТА.

Който и да е авторът на идеите, които Янев сричаше с пресъхнало гърло, успя да хвърли журналистите в ступор. Не последва нито един уточняващ въпрос по плана за "спасение", а в края на 45-минутната пресконференция дори Илияна Беновска не успя да разбере "коя е таргет групата" на лидера на "Български възход".

Всъщност няма изненада: Янев говори един език с носталгиците по Евразия.

Преговори с "Газпром" са "задължителни", защото старото правителство оставило "инфлация в двуцифрено число и заплаха от глад и студ през зимата". За Янев не Русия е виновна, че спря газа с ден предизвестие, а България - че не плати в рубли.

ЕС и НАТО са "важен избор" на България, но не и членството в еврозоната. За сметка на това планът на БГ Възход за "една държава, две данъчни системи" съмнително напомня на заглавието, под което Китай имитира "свобода" в Хонконг.

Коалицията му с партия, нарекла себе си "зелена", не му пречи да защитава отровното производство на ТЕЦ "Брикел" на всяка цена - Янев не е мислил за това кой е собственик на централата, не познавал Христо Ковачки и не знаел дали е олигарх - отишъл на среща във въглищната централа, която "обогатява" въздуха на Стара Загора, защото му писали работници. Спокойно, скоро ще се запознаят и с Ковачки. "Съмишлениците" му от Земеделския народен съюз деляха парламентарна група с "Лидер" и Бареков до преди пет години.

Иначе генералът още помни "времето, когато бяхме 9 милиона" и знае как да върне часовника назад. За да не изпадне в главната роля на вица за Тодор Живков ("И деца ще ви направиме, ха-ха!"), предлага бързо чиновническо решение на проблема с недобора в личния състав на нацията.

БГ Възход ще раздава паспорти на 3 милиона души от "традиционни диаспори" срещу обещание да плащат данъци в България за 5 години и с допълнителен бонус - "безвъзмездно" раздаване на 1 декар земя за строителство на селски къщи.

Корупционният скандал около съучредителя Пламен Моллов прозира зад втората радикална иновация - създаване на "морален коректив и репутационна тежест на кандидатите за депутати".

Ако Слави Трифонов неуспешно респектираше кадрите на ИТН с детектор на лъжата и декларации за лоялност (а други по-комбинативни лидери - с принудителни подписи за поръчителство на заеми), Янев смята да държи своите депутати отговорни пред Отца, Сина, Светия дух и Тристранката.

Кандидатите на БГ Възход щели да отговарят не пред лидера или избирателите си, а пред "политически борд с надпартийни представители от Българската православна църква, БАН, Българската стопанска камара, бизнес организации и синдикати".

Евентуалните избраници щели да поемат "морален ангажимент да напуснат парламента, ако изгубят доверието на борда".

Конституционният принцип, че веднъж избрани, депутатите представляват целия народ и не може да се обвързват със задължителен мандат, тук явно не важи. Не важи и изричната забрана за профсъюзите да извършват политическа дейност, присъща само на политически партии.

Дори уставът на църквата забранява на клирици да участват в партийна дейност или предизборни кампании, какво остава за кастинг и съдилища за корумпирани депутати.

"Можем заедно. Всички, които искаме по лицата на българските граждани да греят усмивки", заявява Стефан Янев с мрачната физиономия на старшина, който раздава команда за уборка на фасовете по плаца.

А до изборите остава цяла вечност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.