Янев още помни "времето, когато бяхме 9 милиона" и знае как да върне часовника назад

"Майката на всички проблеми е демографската катастрофа", "Вдигайки българското село, ще вдигнем България", "Влизам в политиката, защото имам дълг пред отечеството, на което съм дал много, но съм получил всичко"...

Изборите явно хванаха "възхода" на Стефан Янев в крачка. Партията му започна да губи кадри още преди да се е регистрирала, но фабриката за политически клишета бълва продукция като завод за съветски боеприпаси на три смени.

Малко след като се принуди да се коалира с три партии-файтони и нарече свои "съмишленици" хора, минали през всяка възможна листа в спектъра от БСП до Бареков и от СДС до Мая Манолова, бившият служебен премиер реши да обнародва политическата си програма на пресконференция в БТА.

Който и да е авторът на идеите, които Янев сричаше с пресъхнало гърло, успя да хвърли журналистите в ступор. Не последва нито един уточняващ въпрос по плана за "спасение", а в края на 45-минутната пресконференция дори Илияна Беновска не успя да разбере "коя е таргет групата" на лидера на "Български възход".

Всъщност няма изненада: Янев говори един език с носталгиците по Евразия.

Преговори с "Газпром" са "задължителни", защото старото правителство оставило "инфлация в двуцифрено число и заплаха от глад и студ през зимата". За Янев не Русия е виновна, че спря газа с ден предизвестие, а България - че не плати в рубли.

ЕС и НАТО са "важен избор" на България, но не и членството в еврозоната. За сметка на това планът на БГ Възход за "една държава, две данъчни системи" съмнително напомня на заглавието, под което Китай имитира "свобода" в Хонконг.

Коалицията му с партия, нарекла себе си "зелена", не му пречи да защитава отровното производство на ТЕЦ "Брикел" на всяка цена - Янев не е мислил за това кой е собственик на централата, не познавал Христо Ковачки и не знаел дали е олигарх - отишъл на среща във въглищната централа, която "обогатява" въздуха на Стара Загора, защото му писали работници. Спокойно, скоро ще се запознаят и с Ковачки. "Съмишлениците" му от Земеделския народен съюз деляха парламентарна група с "Лидер" и Бареков до преди пет години.

Иначе генералът още помни "времето, когато бяхме 9 милиона" и знае как да върне часовника назад. За да не изпадне в главната роля на вица за Тодор Живков ("И деца ще ви направиме, ха-ха!"), предлага бързо чиновническо решение на проблема с недобора в личния състав на нацията.

БГ Възход ще раздава паспорти на 3 милиона души от "традиционни диаспори" срещу обещание да плащат данъци в България за 5 години и с допълнителен бонус - "безвъзмездно" раздаване на 1 декар земя за строителство на селски къщи.

Корупционният скандал около съучредителя Пламен Моллов прозира зад втората радикална иновация - създаване на "морален коректив и репутационна тежест на кандидатите за депутати".

Ако Слави Трифонов неуспешно респектираше кадрите на ИТН с детектор на лъжата и декларации за лоялност (а други по-комбинативни лидери - с принудителни подписи за поръчителство на заеми), Янев смята да държи своите депутати отговорни пред Отца, Сина, Светия дух и Тристранката.

Кандидатите на БГ Възход щели да отговарят не пред лидера или избирателите си, а пред "политически борд с надпартийни представители от Българската православна църква, БАН, Българската стопанска камара, бизнес организации и синдикати".

Евентуалните избраници щели да поемат "морален ангажимент да напуснат парламента, ако изгубят доверието на борда".

Конституционният принцип, че веднъж избрани, депутатите представляват целия народ и не може да се обвързват със задължителен мандат, тук явно не важи. Не важи и изричната забрана за профсъюзите да извършват политическа дейност, присъща само на политически партии.

Дори уставът на църквата забранява на клирици да участват в партийна дейност или предизборни кампании, какво остава за кастинг и съдилища за корумпирани депутати.

"Можем заедно. Всички, които искаме по лицата на българските граждани да греят усмивки", заявява Стефан Янев с мрачната физиономия на старшина, който раздава команда за уборка на фасовете по плаца.

А до изборите остава цяла вечност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024