Снимка: © Getty Images

Япония прие нов закон, който предвижда строги наказания за публикуването на обиди в социалните мрежи.

Нарушителите на закона ще бъдат заплашени лишаване от свобода за период до 1 година, полагане на обществено полезен труд и глоби до 300 000 японски йени (около 2150 евро).

Причината за криминализирането на онлайн-тормоза е свързан със смъртта на 22-годишната Хана Кимура - професионална MMA-спортистка и звезда в риалити шоуто Terrace House, което се излъчва по Netflix.

Кимура посяга на живота си през май 2020 г., след като става обект на всекидневни обиди и критики от страна на зрителите на предаването. Концепцията на Terrace House е да покаже взаимоотношенията между три жени и трима мъже, които временно живеят в споделен дом.

Майката на Кимура твърди, че продуцентите са принуждавали дъщеря ѝ да се държи по-агресивно пред камерите заради целите на шоуто. Този образ провокира вълна от подигравки и оскърбителни коментари в социалните мрежи.

Малко преди смъртта си Хана Кимура споделя в Twitter, че получава по около 100 съобщения с обиди всеки ден, които ѝ причиняват постоянна болка.

Когато тя се самоубива и започва разследване срещу виновниците за кибертормоза срещу нея, в Япония избухва скандал заради пренебрежимо ниските наказания, които двама от тях получават - глоба от 9000 йени (по-малко от 100 долара).

Майката на Хана повежда кампания както пред съда, така и пред парламента, като настоява да се утежнят наказанията за езика на омразата в социалните мрежи.

Промените в закона не се приемат еднозначно в Япония. Действието им ще бъде преразгледано от независими експерти след 3-годишен период заради опасения, че може да се стигне до злоупотреба или ограничаване на свободата на словото.

CNN цитира говорител на Министерството на правосъдието, който посочва, че "обидите" са дефинирани като "публично унижение на общественото положение на дадена личност, без да има позоваване на конкретни факти или конкретни действия, свързани с тази личност".

Властите правят разлика между онлайн-обидите и клеветите, които също са наказуеми по японското законодателство. Юристи обаче настояват да се даде по-ясна класификация на деянието, което ще се приема за обида.

"Ако някой нарече премиера на Япония "идиот", това вероятно може да се приеме като обида по новия закон", коментира адвокат пред CNN.

Шоуто Terrace House, в което е участвала Хана Кимура, е спряно след смъртта ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса след US Open с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Вълнуващата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо