Снимка: © NHK

Кметът на югозападното японско градче Ямато стана хит в интернет, след като потребителите в социалните мрежи забелязаха, че името му може да се произнесе като „Джо Баиден“ – почти като това на обявения за победител в американските избори Джо Байдън.

Ютака Умеда е на 73 години и е от префектурата Кумамото. Сутринта на 6 ноември той се събужда и вече е звезда, тъй като в интернет се разпространява името му с описание „Байдън от Кумамото“.

Името на Умеда може да се прочете по няколко различни начина, в зависимост от това как се произнася на „канджи“ - китайските йероглифи, които се използват в модерната японска писмена система. В първото му име се съдържат два йероглифа – „уме“ и „да“, които означават съответно „слива“ и „оризово поле“. Но когато те са в имена, могат да бъдат прочетени като „баи“ и „ден“. А знакът за Ютака се чете също като „джо“, пише The Japan Times.

„Забелязах го първия път, когато семейството ми го показа. Изненадан съм, че се превърна в гореща тема“, сподели кметът пред местната NHK, цитиран от Deutsche Welle.

Той управлява град с едва 14 хиляди души население, но вече е получил много съобщения след обявяването на победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. „Чувството е такова, все едно и аз съм спечелил“, каза Умеда и добави, че лично той се чувства „много близък“ до демократа.

Планът на Байдън: Борба с Covid и отмяна на противоречивите политики на Тръмп

„Симпатизирам му като политик заради това, че работи за американските граждани, без значение дали са поддръжници на републиканската или на демократическата партия. И аз имам такова отношение към хората от моя град. Искам да направя най-доброто за тях“, сподели „Баиден“.

Умеда се надява името му да се превърне в реклама на малкия му град. „Да бъда президент на суперсила като САЩ и кмет на Ямато… Мащабът на двете неща е напълно различен, но страстта ми и към двете е една и съща“, пошегува се Умеда.

„Бих искал да рекламирам града и да използвам възможността, за да се свържа с повече хора, които да опознаят Ямато. Когато се срещна с г-н Байдън, бих искал да му се представя като „Байдън от Кумамото“, сподели кметът.

Когато бившият президент на САЩ Барак Обама бе избран за лидер на Вашингтон през 2008, японският град със същото име – Обама, в префектурата Фукуи, попадна в заглавията на медиите на острова, а и отвъд неговите граници. Местните дори създадоха марка с неговия образ. Тогавашният кмет на крайбрежния град изрази надежда, че някой ден Обама ще стане почетен гражданин.

Когато демократът, управлявал заедно с Джо Байдън, посети Япония през 2009 г., не пропусна да покаже, че е напълно информиран за всичко това. „И, разбира се, няма как да дойда тук, без да изпратя своите поздрави и благодарности на гражданите на Обама, Япония“, сподели той в речта си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните