Обявеният за победител в американските президентски избори Джо Байдън ще направи борбата с коронавируса своя най-голям приоритет, обявиха от неговия щаб. Демократите разкриха първите стъпки от своя „преходен план“ – той включва по-мащабно тестване на американските граждани и опит за налагане на задължителна мярка за носене на маски.

В понеделник се очаква бившият вицепрезидент да състави 12-членен съвет от експерти в битката с Covid-19. Това се случва в момент, в който САЩ е отчела вече близо 10 милиона заразени от началото на пандемията, както и над 237 хиляди жертви.

Байдън бе обявен за победител в изборите, но настоящият президент Доналд Тръмп все още не е признал загубата. Ако всичко се развие по план, демократът ще встъпи в длъжност през януари 2021 г.

Процедурата за избор на президент в САЩ едва сега започва. Какво следва?

От щаба му са готови да изготвят укази, с които да се променят напълно противоречивите политики на Тръмп. Те ще бъдат под формата на заповеди, издадени от президента към федералното правителство, които не изискват одобрение от Конгреса. Според американските медии – става въпрос за няколко ключови точки.

Джо Байдън иска САЩ отново да се включи в Парижкото споразумение за климата, от което страната излезе официално миналата сряда. Американският президент обяви още преди няколко месеца, че спира финансирането към Световната здравна организация, но Байдън желае да промени това решение и САЩ да продължи да бъде част от СЗО.

Бившият вицепрезидент смята да отмени забраната за пътуване от няколко страни, която републиканецът наложи. Тръмп състави списък от седем държави, предимно мюсюлмански, гражданите на които нямат право да влизат на територията на САЩ. Той затвори границите за хора от Либия, Иран, Сомалия, Сирия, Йемен, Северна Корея и Венецуела.

Байдън смята също така да включи елемент от политиката на Барак Обама – осигуряване на имиграционен статут на имигранти без документи, влезли на територията на страната като деца.

Кой е Джо Байдън: Ветеранът, който се завръща в Белия дом

В първата си реч в събота демократът обяви, че е „време за изцеление“ на нацията. Той сподели, че целта му е не да разделя, а да обединява. „Трябва да спрем да се държим с опонентите си като с врагове“, обърна се бившият вицепрезидент към поддръжниците на Тръмп.

Той и Камала Харис пуснаха официален сайт за „преходния план“ – buildbackbetter.com. Неговото мото е „Да възвърнем американското лидерство“. Демократите ще се концентрират още върху икономиката, борбата с расизма и климатичните промени.

Най-важна част от плана се определя промяната в политиката относно борбата с Covid-19. Доналд Тръмп омаловажи сериозността на пандемията и не наложи строги мерки като носене на маски и социална дистанция. Самият той се зарази с коронавируса, но след кратък престой в болница се излекува.

Екипът на Байдън обяви, че ще осигури на всички американци достъп до безплатни тестове и „ясни, постоянни и базирани на доказателства насоки“. Бъдещият щаб за битката с Covid ще бъде воден от известния хирург Вивек Мърти и бившият комисионер на Агенцията за контрол на храните и лекарствата Дейвид Кеслър.

Байдън иска да въведе правила за носенето на маски, които според него ще спасят хиляди животи. Той планира да призове всеки гражданин да носи предпазно средство за лице, когато се намира около много хора, а освен това се надява да наложи тази мярка като задължителна. Той постоянно се появява на обществени места с маска, за разлика от Тръмп.

Що се отнася до икономиката, демократът планира да увеличи производството, да инвестира в инфраструктура, да направи грижите за деца още по-достъпни и да опита да скъси разликата във финансовото състояние на различните етнически групи.

Във времена, в които мнозина американци определиха Доналд Тръмп като „расист“, Байдън смята да направи борбата с расизма основен стълб на своята администрация. Той иска жилища на по-достъпна цена за чернокожите и представителите на малцинствата, еднакво отношение и заплащане. Желае да забрани различни полицейски практики като захватите около врата, които станаха причина за смъртта на няколко чернокожи граждани. Смята да създаде и комисия за надзор на полицията.

Останалите му планове са свързани с намаляване броя на затворниците. САЩ е държавата с най-много в света – повече от 2 млн. души.

„Нашата съдебна система не може да бъде справедлива, освен ако не изкореним расистките и половите неравенства“, гласи планът на демократите.


Един "тъжен" ден в компанията на Доналд Тръмп


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024