Обявеният за победител в американските президентски избори Джо Байдън ще направи борбата с коронавируса своя най-голям приоритет, обявиха от неговия щаб. Демократите разкриха първите стъпки от своя „преходен план“ – той включва по-мащабно тестване на американските граждани и опит за налагане на задължителна мярка за носене на маски.

В понеделник се очаква бившият вицепрезидент да състави 12-членен съвет от експерти в битката с Covid-19. Това се случва в момент, в който САЩ е отчела вече близо 10 милиона заразени от началото на пандемията, както и над 237 хиляди жертви.

Байдън бе обявен за победител в изборите, но настоящият президент Доналд Тръмп все още не е признал загубата. Ако всичко се развие по план, демократът ще встъпи в длъжност през януари 2021 г.

Процедурата за избор на президент в САЩ едва сега започва. Какво следва?

От щаба му са готови да изготвят укази, с които да се променят напълно противоречивите политики на Тръмп. Те ще бъдат под формата на заповеди, издадени от президента към федералното правителство, които не изискват одобрение от Конгреса. Според американските медии – става въпрос за няколко ключови точки.

Джо Байдън иска САЩ отново да се включи в Парижкото споразумение за климата, от което страната излезе официално миналата сряда. Американският президент обяви още преди няколко месеца, че спира финансирането към Световната здравна организация, но Байдън желае да промени това решение и САЩ да продължи да бъде част от СЗО.

Бившият вицепрезидент смята да отмени забраната за пътуване от няколко страни, която републиканецът наложи. Тръмп състави списък от седем държави, предимно мюсюлмански, гражданите на които нямат право да влизат на територията на САЩ. Той затвори границите за хора от Либия, Иран, Сомалия, Сирия, Йемен, Северна Корея и Венецуела.

Байдън смята също така да включи елемент от политиката на Барак Обама – осигуряване на имиграционен статут на имигранти без документи, влезли на територията на страната като деца.

Кой е Джо Байдън: Ветеранът, който се завръща в Белия дом

В първата си реч в събота демократът обяви, че е „време за изцеление“ на нацията. Той сподели, че целта му е не да разделя, а да обединява. „Трябва да спрем да се държим с опонентите си като с врагове“, обърна се бившият вицепрезидент към поддръжниците на Тръмп.

Той и Камала Харис пуснаха официален сайт за „преходния план“ – buildbackbetter.com. Неговото мото е „Да възвърнем американското лидерство“. Демократите ще се концентрират още върху икономиката, борбата с расизма и климатичните промени.

Най-важна част от плана се определя промяната в политиката относно борбата с Covid-19. Доналд Тръмп омаловажи сериозността на пандемията и не наложи строги мерки като носене на маски и социална дистанция. Самият той се зарази с коронавируса, но след кратък престой в болница се излекува.

Екипът на Байдън обяви, че ще осигури на всички американци достъп до безплатни тестове и „ясни, постоянни и базирани на доказателства насоки“. Бъдещият щаб за битката с Covid ще бъде воден от известния хирург Вивек Мърти и бившият комисионер на Агенцията за контрол на храните и лекарствата Дейвид Кеслър.

Байдън иска да въведе правила за носенето на маски, които според него ще спасят хиляди животи. Той планира да призове всеки гражданин да носи предпазно средство за лице, когато се намира около много хора, а освен това се надява да наложи тази мярка като задължителна. Той постоянно се появява на обществени места с маска, за разлика от Тръмп.

Що се отнася до икономиката, демократът планира да увеличи производството, да инвестира в инфраструктура, да направи грижите за деца още по-достъпни и да опита да скъси разликата във финансовото състояние на различните етнически групи.

Във времена, в които мнозина американци определиха Доналд Тръмп като „расист“, Байдън смята да направи борбата с расизма основен стълб на своята администрация. Той иска жилища на по-достъпна цена за чернокожите и представителите на малцинствата, еднакво отношение и заплащане. Желае да забрани различни полицейски практики като захватите около врата, които станаха причина за смъртта на няколко чернокожи граждани. Смята да създаде и комисия за надзор на полицията.

Останалите му планове са свързани с намаляване броя на затворниците. САЩ е държавата с най-много в света – повече от 2 млн. души.

„Нашата съдебна система не може да бъде справедлива, освен ако не изкореним расистките и половите неравенства“, гласи планът на демократите.


Един "тъжен" ден в компанията на Доналд Тръмп


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас