Снимка: © Getty Images

„През последните четири години съм виждала президента Доналд Тръмп в добри и лоши дни. Но 7 ноември, денят, в който той загуби изборите, не приличаше на никой друг“. Това разказа кореспондентът на BBC в Белия дом Тара МакКелви, след като Джо Байдън обяви победа в президентските избори на САЩ.

Когато CNN, AP и Fox News обявиха демократа за победител, републиканецът останал насаме със себе си, играейки голф в своя собствен комплекс, а ентусиазмът, с който винаги разполага, е изчезнал.

CNN, AP, Fox News: Джо Байдън e победител в президентските избори

"Облечен в черно яке, тъмни панталони и бяла шапка с надпис „Да направим Америка отново велика“, президентът напусна Белия дом минути преди 10:00 ч.", разказва МакКелви. "Първата част от деня той прекара в публикуване на туитове относно изборната измама. После започна да върви леко наведен, сякаш се побутваше във вятъра. Качи се в черно превозно средство и се отправи към голф клуба си Trump National в Стърлинг, Вирджиния – на около 40 км от Белия дом".

"В този момент той изразяваше чувство на увереност", пише кореспондентът на BBC. "Беше прекрасен ден, чудесен за голф, и той щеше да прекара деня в клуба. Но хората, които работят за него, изглеждаха на ръба. „Как се чувстваш?“, попитах един от най-младите членове на щаба му. „Добре“, отвърна тя с усмивка, но очите ѝ се ококориха. Веднага погледна в телефона си“.

Белият дом премина през доста напрегнати моменти в предходните няколко дни около преброяването на бюлетините. Но според кореспондента на британската медия – 3 ноември сякаш е бил преди „цяла вечност“. Бюрата в Западното крило били изоставени в събота, липсвали са хора от персонала, карантинирани заради положителни Covid-проби, офисите били все така опразнени.

"После, около 11:30 ч. местно време, когато президентът беше в своя голф клуб, BBC и останалите медии започнаха да потвърждават победата на опонента му Джо Байдън", пише МакКелви.

Процедурата за избор на президент в САЩ едва сега започва. Какво следва?

Тя е член на пресгрупата в Белия дом – няколко журналисти, които пътуват с Тръмп. Докато е чакала появата му, седнала в италиански ресторант близо до голф клуба и чула няколко разговора на поддръжници на демократите.

„Той е токсичен“, каза една жена пред ресторанта, която, като повечето си съседи в този район на подкрепа към демократите, бе гласувала за съперника му", пише МакКелви. "Други се скитаха и чакаха президентът да тръгне отново към Белия дом. Минутите минаваха, после се превърнаха в часове. Президентът не бързаше. Той беше заобиколен от приятели, а отвъд входа се бяха събрали негови поддръжници, които крещяха към мен и останалите репортери: „Спрете финансирането на медиите“.

Навън обаче започнали да се събират все повече почитатели на републиканците, които подкрепят Тръмп в твърденията, че Байдън е „откраднал“ изборите. Една жена дори издигнала плакат „Спрете кражбата“. Сред плакатите имало и снимка на Тръмп, качил се върху танк. „Това показа по какъв начин са го виждали през последните четири години“, казва МакКелви.

"Най-накрая, той излезе от клуба и се отправи към дома. Хиляди критици го очакваха", разказва тя. "Колкото повече се доближавахме до Белия дом, толкова по-големи ставаха тълпите. Хората бяха излезли навън, за да празнуват неговото напускане на властта. Един човек държеше плакат с надпис: „Ти губиш, всички ние печелим“. Хората крещяха и се подиграваха".

"След това Тръмп влезе през странична врата в Белия дом – вход, който президентите рядко използват. Раменете му бяха отпуснати, а главата му – наведена. Хвърли поглед към журналистите и ни вдигна палци. Но това беше жест, направен не с цяло сърце. Не вдигна ръката си, нито я сви в юмрук по начина, по който го прави по принцип".

Изборна измама в САЩ? Твърденията на Тръмп срещу фактите

Тръмп няколко пъти направи необосновани твърдения за изборна измама. Дълго време той настояваше бюлетините, пристигнали в секциите след края на изборния ден, да не се зачитат. Каза, че на няколко места изборните наблюдатели на републиканците са били изгонени, а демократите „намирали“ гласове постоянно и ги добавяли към актива си. А на 7 ноември, в следобедните часове, написа с главни букви: „Спечелих изборите!“.

„Но това бе г-н Тръмп в Twitter“, пише МакКелви. „Човекът, който аз видях, остави различно впечатление. Докато се движеше бавно към страничния вход на Белия дом в късния следобед, неговата наперена походка беше изчезнала“.


Прочетете още:

Кой е Джо Байдън: Ветеранът, който се завръща в Белия дом

Как Върховният съд на САЩ реши най-оспорваните избори в историята

ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E44


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората