Британска сатира към туриста, който потребява туризма като двоен биг-мак - това е изложбата на Мартин Пар, озаглавена "Този малък свят". Най-грубо казано Пар снима хора, които биват снимани до някакви културни забележителности или самите те правят снимки. Снима ги обаче по начин и от ъгъл, от който едва ли биха искали да се видят.

Цялата изложба на Пар е осмиване на „глобалната култура“, която в процеса на търсене на други култури разрушава същите тези култури. Серията е показана за първи път през 1995 година, а изложбата в галерия Синтезис в София включва четиресет фотографии, заснети в периода 1989 – 2019 година.

Мартин Пар е ключова фигура за съвременната фотография, той е един от най-известните документални фотографи в света и член на агенция „Магнум“.

„Туризмът е най-голямата индустрия в света, така че за мен беше неизбежно да погледна към тази тема. Важното за туризма е, че очакването как ще изглежда едно място и каква е реалността, когато вече си там, са много различни. Така че основната идея на проекта е да изследвам разминаването между очакванията и реалността“, казва Мартин Пар.

Фотографии на Пар са част от колекциите на множество големи музеи като „Тейт Модърн“ в Лондон, „Център Жорж Помпиду“ в Париж, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. От 1994 той е пълноправен член на агенция „Магнум“, а между 2013 и 2017 е неин президент.

Мартин Пар идва в България, за да представи изложбата в галерия Синтезис и по покана на Inspiration Photo Conference. Той ще бъде един от 8-те лектори на конференция в София на 8 и 9 февруари.

Изложбата се организира в партньорство с Inspiration Photo Conference и Фондация „Мартин Пар, с подкрепата на Фотосинтезис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024