Изключеният от БСП Явор Божанков остава в парламента: "Независим" ми звучи чудесно Снимка: © бТВ

Депутатът Явор Божанков смята да остане народен представител и да не се съобрази с призивите на БСП да напусне и Народното събрание, след като бе изключен от парламентарната група. "Независим ми звучи чудесно", обяви депутатът пред бТВ, след като гласува "за" решението България да предостави оръжие на Украйна в петък - позиция, която е в пълно противоречие с тази на БСП. Мотивира вота си в емоционална реч, каза, че "Русия няма да спечели тази война" и беше изключен.

"Направих каквото смятам за редно", декларира депутатът. И обобщи случилото се между него и левицата с пример: "Като в брака е - "непоправимо разстройство".

Явор Божанков отново заяви, че е знаел какви ще са последиците от речта и вота му, но "компромисите станаха много" - другият такъв бе връщането на хартиената бюлетина, за което левицата настояваше в този парламент, след като бе на точно противоположния полюс преди няма и година.

Депутатът отрече медийните спекулации, че ще се присъединява към други парламентарни групи, а още по малко, че ще участва в обявената неотдавна инициатива за "ляво обединение". Направи го с риторичен въпрос: "Това, на което казват "новото ляво", съвсем не е ново. То е като старото, само че му казват "ново". Не е ново. Нелепо е да се казва, че е ново."

Явор Божанков разказа, че преди ключовото гласуване за оръжие за Украйна колегите му са били наясно каква е позицията му, а той - наясно какво ще последва. Предложено му е било да не участва във вота, да не влезе в пленарната зала. Този компромис смята за прекалено голям.

"Това е исторически момент, държа децата ми да знаят как съм гласувал. Не мога да си позволя да се крия в кулоарите. Ние правим като общество една и съща грешка от столетия. Казваме, че във войни винаги сме били на губещата страна. Проблемът е, че ние разсъждаваме коя е силната, а не коя е правилната страна. По тази логика сме попаднали на страната на нацистка Германия. Сега историята ни прави подарък. Правилната страна (във войната на Русия срещу Украйна) е страната на жертвата, а силната страна е тази на обединена Европа."

Депутатът разказа, че и по темата Украйна, и на тема "хартиена бюлетина" още пет пъти да се гласува, пет пъти би бил на позиция, обратна на тази на БСП. По думите му това не е измяна на избирателите му, както твърдят представители на левицата и го призовават да напусне Народното събрание. А тъкмо обратното - позициите му са последователни. За пример даде "хартиената бюлетина", чието връщане няма как да подкрепя, защото се е явявал на избори с програма в защита на машинния вот.

До 2021 г. защита на машинното гласуване бе официалната позиция на БСП и лично на Корнелия Нинова.

Божанков обяви, че в групата на левицата има приятели, че няма да предава лични разговори, нито смята, че в отношенията с вече бившата му пармалентарната група има обида. По думите му различията са принципни, а не личностни. Заяви още, че от БСП имат право да вземат решението за изключване. Но не е съгласен с настояването да излезе от Народното събрание, нито със внушения, че "е неблагодарен, защото БСП му е дала много".

"Да, БСП ми е дала популярност, възможност да уча. Но това не е еднопосочна улица, аз също съм дал много". Даде пример как след решението на левицата да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев и при среща с него в Народното събрание е трябвало сам да защитава въпросната позиция. "Останалите колеги разсеяно си ровеха в телефоните си. Сега ще имат възможност да бъдат смели и да вършат сами тази работа", декларира Божанков.

А за татуировката на малка черна овца с папийонка, която си направи ден след изключването от БСП, каза, че символиката е ясна - самият той често носи папийонка вместо вратовръзка на работа. "Не трябва младите хора да позволяват да бъдат нечии протежета, трябва да следват сърцето си. Не трябва да позволяват страх да застава на пътя им", заключи Божанков.

Бившият вече член на парламентарната група на БСП си татуира овца Божанков пусна снимка как се татуира, ден след като беше изключен от групата на БСП


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024