Светлана Шаренкова събира стари лица за "нов ляв проект"

Поредният опит за ново обединение на хора с богато политическо минало ще се състои днес в Националния дворец на културата. Става дума за ляв проект с "Лява България", инициативата за който бе приписана първо на Георги Първанов. Според Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", която също е поканена, идеята била на някогашния кмет на Благоевград Костадин Паскалев и група около БСП. Самият Паскалев е член на Националния съвет на социалистическата партия и до днес.

Обединението ще тества настроенията с дискусия "Лява България - идеи, политики, единение”, а комуникатор на проекта в медиите е Светлана Шаренкова, председател на Форум „България – Русия“. И също член на пленума на БСП.

"Единението" за момента обхваща Георги Първанов и Румен Петков (основали АБВ), Татяна Дончева (Движение 21), Мая Манолова (Изправи се, БГ), Георги Кадиев (Нормална държава), Симеон Славчев (партия МИР) и др.

"България след 33 години десен преход е най-бедната, затънала в социална, демографска и здравна кризи държава в Европа. Обществото ни е разделяно от лъжи и неравенства. Лявото е разбито, а БСП е в дълбока криза и с най-ниските изборни резултати в историята си. Време е целта и задачите на "Лява България" да бъдат формулирани на базата на честна и откровена дискусия, с мисъл за бъдещето на българската нация", се казва в съобщението до медиите, под което за контакт е оставен имейл адресът на Шаренкова.

Подкрепа към новия формат изразява и част от вътрешната опозиция в БСП, обединила се в платформа „Социализъм ХХІ-ви век“ на 15 май 2021 г., след срива на БСП на изборите от 4-ти април същата година.

От идейния клубв левицата декларират готовност да участват в кръглата маса ""Лява България - идеи, политики, единение” и нападат Корнелия Нинова, че заедно с ръководството на партията "отказват да носят политическа отговорност и водят вътрешнопартийна политика на разединяване, с което пречат партията да се възроди и да се постигне широко ляво единение."

Новата политическа идея стана причина лидерът на социалистите Корнелия Нинова да излезе с призив към поканените партии, сдружения и политици да се върнат в редиците на БСП. Тя обърна внимание, че всички те са напуснали столетницата преди години и сега могат да се завърнат, за да сформират истинско ляво обединение.

Опитът на Нинова за "амнистия" на социалисти е втори поред, но първият не пожъна успех. През 2018 г. Първанов също отново говореше за ляво обединение, каквото не се случи.

Очевидно под натиска на вътрешнопартийната опозиция и напрежението между нея и президента Румен Радев, които датират още преди "лявото обединение" да обяви сбор, Нинова рязко взе проруския тон на въоръжение и днес в парламента служебният премиер Гълъб Донев ще отговаря на неин въпрос дали България е "пред война". Поводът - думи на бившия депутат от БСП Антон Кутев пред БНР, който е говорител на служебното правителство. В планирания парламентарен контрол с участието на Донев днес още двама социалисти "ще стрелят" с въпроси - за действия на назначените от служебната власт на Радев областни управители на София и на Хасково.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023