Корнелия Нинова се видя като обединител: Зове отцепници да се върнат в БСП Снимка: © Булевард България

Лидерката на БСП Корнелия Нинова изненадващо видя себе си като обединител на левицата. При това ден преди по идея на бившия президент Георги Първанов и други леви деятели да се съберат бивши социалисти в лицето на формации като основаната от него АБВ, "Изправи се, България" на Мая Манолова, , "Движение 21" на Татяна Дончева, формациите с лидери Георги Кадиев, Красимир Янков, Симеон Славчев, за да преговарят на "ново ляво обединение" - видимо без БСП в състава. За срещата се заговори преди дни.

"Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП. Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно, с капацитета на всички, да търсим обединение и сила вляво”, призова Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Тя се върна към 2016 г., когато Националният съвет на левицата взел решение, което медиите нарекли "амнистия в БСП". Тогава отново имаше призив за връщане към партията-майка, но отцепниците от левицата не го посрещнаха с ентусиазъм.

„Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП при други ръководства на партията. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство”, заяви Нинова - вероятно визирайки думи на социалиста от т.нар. "вътрешна опозиция" в БСП Костадин Паскалев, който преди дни също говореше за обединение вляво, критикувайки Нинова.

Лидерката уточни как Георги Първанов и Румен Петков напускат БСП и основават АБВ през 2014 г., Татяна Дончева – през 2013 г., Мая Манолова – през 2015 г., след като става омбудсман и е задължена по закон да е безпартийна, Георги Кадиев и Симеон Славчев – през 2015 г. - тоест все във времена, когато начело на социалистическата партия са или Сергей Станишев, или Михаил Миков.

Нинова пое поста в БСП през 2016 г. По нейно време партията напуснаха Красимир Янков и още няколко депутати в края на 44-ото Народно събрание. За кратко социалистите бяха в коалиция с АБВ, след което формацията припозна "Български възход" за партньор. Взаимодействие с Мая Манолова имаше само, когато тя бе кандидат за кмет на София като независима. Георги Кадиев беше депутат, след което изпадна от листите на БСП и взаимодействието бе разтрогнато.

Версията на Нинова обаче е, че отговорността за разделите не е у БСП - Манолова "напуснала", след като не спечелила кметския вот, Татяна Дончева поставила условие "да си променим името на партията и да станем „БСП-Движение 21” (условието бе така да се кръсти евентуална коалиция за регистрация в ЦИК, а не да се сменят имена на партии - б.р.)".

Лидерката на социалистите твърди, че ако се говори за ляво обединение, то "важно е това обединение около какво ще се случва – какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в такъв формат".

"Засега идеи не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси”, твърди тя и заявява, че сред говорителите в подкрепа на "ново ляво обединение" има разнобой - и за мястото на БСП с настоящото си ръководство в него, и за формата - коалиция или единен субект, и за отношението съм съставяне на правителство.

"Всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва – върху какви идеи, да не представлява само амбиции за лична реализация, декларира председателката на социалистите.

По повод новините, че на "Позитано" 20 се трупат декларации с искане за свикване на нов конгрес на БСП, на който да се постави въпроса за смяна на партийното ръководство, Нинова изчисли, че според нейни данни до момента такова желание е заявено от 23 от общо 296 партийни организации в страната. При това не от всички официално.

БСП вече има свикан конгрес за 10-11 февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023