Явор Божанков от БСП: Има 90% покриване на приоритетите ни с ИТН Снимка: © БНТ News

Приоритетите на БСП и ИТН се покриват на над 90% заяви депутатът от БСП Явор Божанков в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ тази сутрин. Това си е проличало при разговорите между двете партии, които Божанков определи като много продуктивни. Той отбеляза, че ИТН са били готови на отстъпки в преговорите и са приели предложение на БСП за ревизия на действащото законодателство.

“От една страна не е политик, което носи някакъв плюс, но от друга страна няма опит”, коментира той предложението на Пламен Николов за министър-председател. Относно подкрепата за евентуалното правителство на ИТН Божанков обяви, че БСП има три условия. “Първо разговаряме за политики, след това чакаме целия състав на Министерския съвет и след това искаме писмен ангажимент и ще вземем решение дали подкрепяме или не.”

Божанков допълни, че БСП е поканила Пламен Николов на разговор с парламентарната група, където да изложи ангажиментите си като министър-председател.

Депутатът заяви, че са длъжни да дадат всичко от себе си, за да има работещо правителство, като обяви, че БСП подхожда спокойно и професионално в ситуацията. “Демократична България не постъпи добре като поиска от парламентарната трибуна трима конкретни министри. По тази логика БСП може да поиска такова нещо, но така взривяваме процеса.” Според Божанков не трябва да има нови избори, тъй като предстои нова ковид криза. Затова и партията е готова да подкрепи правителство на ИТН, но без това да е на всяка цена.

Божанков каза, че има промяна в отношението на останалите партии спрямо теми, които са приоритет за БСП от години. “За актуализацията на пенсиите ни обявиха, че сме популисти преди години, а сега чуваме, че всички парламентарни групи го приемат за свой приоритет”, коментира той.

“Искаме да разберем състава на министерския съвет, защото е важно какви политики ще се изпълняват, но е важно и кой ще ги изпълнява. Държим това да стане преди внасянето на състава му в зала, защото трябва да се събере Национален съвет на БСП, за да реши дали тези личности отговарят и имат необходимите лични и професионални качества.”

Относно мажоритарния вот Божанков каза, че БСП има твърда позиция от много време. “Това е свързано с радикална промяна на избирателната система, ново райониране на страната,” уточни той. Според него ще има теми, по които партиите ще се отличават и това ще доведе до дебати и различия в новия парламент.

Според депутата БСП е от правилната страна на разделителната линия между ГЕРБ и ДПС и всички останали партии в парламента. “БСП е приемлив партньор и това е голям успех, който е постигнат трудно и ще отнеме време да го осъзнаят хората.” Божанков допълни, че влиянието на БСП в момента изглежда по-голямо, отколкото в 44-ото народно събрание, въпреки че партията има два пъти по-малко депутати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023