Яйца полетяха към парламента, извънредното заседание пропадна

В 9 ч. в четвъртък започна извънредното заседание на депутатите, но минути след това се отложи заради липса на кворум. На два пъти се събраха само по 78 подписа (нужни са 121), тъй като в пленарна зала имаше само депутати от БСП и ДПС, а управляващите от ГЕРБ не се явиха. Техен представител бе само Александър Ненков.

ГЕРБ обяви, че няма да се регистрира за заседанието още преди него. Това стана ясно от думите на народния представител Александър Ненков. Той каза пред bTV, че членове на управляващата партия са дошли "от уважение" към институцията, но няма да участват.

Междувременно група протестиращи обгради входовете на Народното събрание. Десетки демонстранти, носещи домати и яйца, обкръжиха парламента с викове „Оставка“ и дори замеряха сградата.

Събитието бе организирано в социалните мрежи от сдружение БОЕЦ под надслов „Домати за депутати“, като идва след призива на "Отровното трио" днешният протест да протече именно по този начин.

Още около 8 ч., когато първите народни представители започнаха да пристигат, започнаха да се събират и протестиращи, а служебният вход на парламента беше замерян с яйца.

В района има засилено полицейско присъствие, като силите на реда са повече от демонстрантите. Движението е отцепено, а в периметъра на Народното събрание има три палаткови лагера на протестиращи.

Недоволните граждани предложиха „по 20-30 лева“ на всеки депутат, който изяви желание да отиде и да разговаря с тях, но подобен случай нямаше.

В столицата остават блокирани трите възлови ключови кръстовища - Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта. И бул. „Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

Депутатите се събраха на извънредно заседание по искане, внесено от БСП. Според дневния ред народните представители първо трябваше да гласуват искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с Covid-19 и парите, които правителството ще отпусне борба с коронавируса.

След това трябваше да бъде излушан премиера Бойко Борисов, който заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да отговори за насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ преди повече от седмица.

Според Ненков обаче - исканията на левицата са "безумни". Той каза, че няма нужда от актуализация на бюджета, тъй като такава е правена през април. "БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите им спорове", съобщи той.

След пропадането на заседанието, депутатите от БСП излязоха от залата, скандирайки "Оставка". Цвета Караянчева заяви: "Колеги, мисля, че не е коректно да викате оставка, след като вие, г-жо Нинова, не сте направили всичко възможно, за да осигурите кворума, тъй като заседанието е по ваше искане, а виждам, че и във вашите редици има липси".

„Страх от реакцията на опозицията, страх от протеста, страх от истината. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона. Защото раздаването на пари може да се случи само през Закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента“, каза Корнелия Нинова в официално изявление на левицата.

По същото време демонстрантите отвън продължиха да скандират "Мафията вън", "Оставка" и "Борисов е позор, оставка и затвор".


Прочетете още:

Протестиращите организираха "масово затваряне на очи" пред посолството на Германия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024