В 9 ч. в четвъртък започна извънредното заседание на депутатите, но минути след това се отложи заради липса на кворум. На два пъти се събраха само по 78 подписа (нужни са 121), тъй като в пленарна зала имаше само депутати от БСП и ДПС, а управляващите от ГЕРБ не се явиха. Техен представител бе само Александър Ненков.

ГЕРБ обяви, че няма да се регистрира за заседанието още преди него. Това стана ясно от думите на народния представител Александър Ненков. Той каза пред bTV, че членове на управляващата партия са дошли "от уважение" към институцията, но няма да участват.

Междувременно група протестиращи обгради входовете на Народното събрание. Десетки демонстранти, носещи домати и яйца, обкръжиха парламента с викове „Оставка“ и дори замеряха сградата.

Събитието бе организирано в социалните мрежи от сдружение БОЕЦ под надслов „Домати за депутати“, като идва след призива на "Отровното трио" днешният протест да протече именно по този начин.

Още около 8 ч., когато първите народни представители започнаха да пристигат, започнаха да се събират и протестиращи, а служебният вход на парламента беше замерян с яйца.

В района има засилено полицейско присъствие, като силите на реда са повече от демонстрантите. Движението е отцепено, а в периметъра на Народното събрание има три палаткови лагера на протестиращи.

Недоволните граждани предложиха „по 20-30 лева“ на всеки депутат, който изяви желание да отиде и да разговаря с тях, но подобен случай нямаше.

В столицата остават блокирани трите възлови ключови кръстовища - Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта. И бул. „Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

Депутатите се събраха на извънредно заседание по искане, внесено от БСП. Според дневния ред народните представители първо трябваше да гласуват искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с Covid-19 и парите, които правителството ще отпусне борба с коронавируса.

След това трябваше да бъде излушан премиера Бойко Борисов, който заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да отговори за насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ преди повече от седмица.

Според Ненков обаче - исканията на левицата са "безумни". Той каза, че няма нужда от актуализация на бюджета, тъй като такава е правена през април. "БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите им спорове", съобщи той.

След пропадането на заседанието, депутатите от БСП излязоха от залата, скандирайки "Оставка". Цвета Караянчева заяви: "Колеги, мисля, че не е коректно да викате оставка, след като вие, г-жо Нинова, не сте направили всичко възможно, за да осигурите кворума, тъй като заседанието е по ваше искане, а виждам, че и във вашите редици има липси".

„Страх от реакцията на опозицията, страх от протеста, страх от истината. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона. Защото раздаването на пари може да се случи само през Закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента“, каза Корнелия Нинова в официално изявление на левицата.

По същото време демонстрантите отвън продължиха да скандират "Мафията вън", "Оставка" и "Борисов е позор, оставка и затвор".


Прочетете още:

Протестиращите организираха "масово затваряне на очи" пред посолството на Германия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин