Yettel отвори нова глава в сагата за собствеността на „Булсатком“ Снимка: © Levski.bg

Сагата около собствеността на „Булсатком“ се задълбочава. Нова глава в нея отвори мобилният телеком оператор Yettel България, който официално внесе иск в Комисията за защита на конкуренцията да спре сделка за придобиването на ключови активи на тв доставчика от собственика на Vivacom.

Става дума за сделката на регистрирания в Люксембург доставчик на телеком услуги „Cлoвeния Бpoyдбaнд“, който в края на февруари уведоми КЗК за планирано придобиване на 167 обекта за разполагане на мобилни базови станции или друго телекомуникационно оборудване, както и елементи за фиксирани електронни комуникационни мрежи.

Искането на Yettel България е процедурата по нотификацията да бъде обединена с вече стартиралата от КЗК проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията относно сделката, водеща до промяна в контрола върху „Булсатком“ (б.р. - подробности за нея и позицията на Vivacom за действията на Yettel са изложени по-долу).

Що се отнася до продаваните от „Булсатком“ активи на „Словения Броудбанд“, те са свързани с разпространението на телевизия на дребно, фиксиран достъп до интернет, фиксирана гласова телефонна услуга и колокация на оборудване за мобилни мрежи. А кандидат-купувачът е едноличен собственик на United Group, компанията майка на Vivacom.

„Словения Броудбанд“ също така притежава „Юнайтед Медия“, която пък е едноличен собственик на „Нова телевизия“.

Риск за конкуренцията

В мотивите си до надзорния орган Yettel България изтъква опасността от превръщането на един от основните играчи на местния телекомуникационен пазар в господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет.

Сключването на сделката за ключовите активи на „Булсатком“ има потенциала да отслаби „конкурентния натиск и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един играч ще засили водещата си позиция“, посочва Yettel.

Оспорването на сделката идва, след като по-рано стана ясно, че самата Yettel България е имала интерес към придобиване на контрол върху телевизионния доставчик. Марек Слачик, изпълнителният директор за ЦИЕ на PPF Telecom Group, под чиято шапка се намира Yettel, каза в интервю за „24 часа“, че неговата компания е подала конкурентна оферта за придобиване на „Булсатком“, но тя е била отхвърлен за сметка на друг купувач.

Спорната сделка за „Булсатком“

Всъщност тв доставчикът, който претърпя сериозна финансова криза през последните години, бе придобит от дружеството на бизнесмена Спас Русев „Вива Корпорейт България“. През август 2021 г. стана ясно, че то е купило поне 75% от капитала на „Булсатком Инвестмънт Лимитид“ (британското дружество, едноличен собственик на капитала на „Булсатком“).

Впоследствие обаче излезе информация за следи при финансирането на сделката, които водят към United Group.

Самият Русев излезе окончателно от борда на новия собственик на Vivacom едва месец преди финализирането на продажбата на „Булсатком“ (б.р. – припомняме, че United Group придоби българския телеком, чийто мажоритарен собственик преди това бе именно Спас Русев). Дълго време бизнесменът остана в ръководството на телекома, за да помага за трансформацията в компанията.

Както пролича и във финансовите резултати на United Group през декември, оказа се, че собственикът на Vivacom е отпуснал кредит в размер на 127 млн. евро на „Вива Корпорейт България“. Според условията по него срещу част от предоставените средства UG ще получи директно част от активите на „Булсатком“ – мобилни станции и оптичната мрежа.

Поредицата от сигнали по казуса и последвалото излизане на публичната информация провокираха Yettel И A1 да сезират КЗК. Така в края на декември 2022 г. антимонополният орган реши да провери сделката по смяната на собствеността. Остана под въпрос защо тя не бе входирана у нас, а само в британския регулатор, въпреки че става дума за прехвърляне на собственост на местни активи.

Сделката за „Булсатком“, която води към Vivacom, дойде на фона на поредицата от придобивания на регионални тв и интернет доставчици от страна на мобилния оператор. По част от тях също бяха заведени дела, а КЗК се принуди да преразгледа по-задълбочено част от продажбите – отново заради опасения от задушаване на конкуренцията.

Позицията на Vivacom

Мобилният оператор определи искането на конкурента КЗК да обедини двете стартирани процедура като „необосновано, безпочвено и абсурдно“ и в разрез с българските закони.

„Йеттел България иска от българския регулатор да обедини една проучвателна процедура, в която страна е Viva Corporate, с процедура относно нотифицирани сделки, по която страна е Slovenia Broadband. Това са различни типове производства с различни участници, които действат в различно качество. Процедурата по разглеждането на уведомлението на Slovenia Broadband се отнася до придобиването и обратния лизинг на част от активите на Bulsatcom“, гласи становище на Vivacom.

Според компанията, собственост на United Group, целта на конкурента е „да осуети процеса, за да забави и усложни процедурата по вземане на решение по отношение на уведомлението, подадено от Slovenia Broadband“. Допуска се дори желание от страна на Yettel „да навреди на бизнеса на United Group в България“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024