Йоанис Александров - първият българин с договор в американското бейзболно първенство Снимка: © Instagram

България за пръв път ще има представител в елита на световния бейзбол – първенството на САЩ и Канада. Йоанис Александров ще играе за Chicago Cubs, след като отборът пребори клубове като Chicago White Socks и Boston Red Socks за подписа му.

Бейзболната история на родения в София Йоанис започва от Италия, където прекарва по-голямата част от детството си. В семейство с родители лекоатлети и в римското предградие Нептуно, дом на най-успешния клуб в италианското първенство, срещата със спорта изглежда предначертана.

На 6 години случайно попада на бейзболното игрище, което се намира на няколко минути от парка, в който обичайно играе с приятели. Силата му бързо е забелязана от треньорите в местния отбор и бързо попада във втория му състав. Не липсват и трудни моменти:

"В първия ми мач питчърът ме уцели в гърдите. Спря ми въздуха, изплаших се, бях само на 7 години. Баща ми веднага влезе на стадиона и ми каза "Няма как да се предаваш, ще продължаваш напред, защото си българин", разказва Александров пред bTV.

Оттогава основна част от ежедневието му заемат тренировките и до момента резултатите от това са бляскави.

Йоанис, който е роден на 29 юли 2004 година, пристига в Италия още на първата година от живота си и остава там до 2019. Има сестра, Елени, която също привлича вниманието към себе си при завръщането в България – участва в шестия сезон на кулинарното шоу MasterChef, където оцелява във седем елиминации и стига до полуфиналите.

Александров бързо печели място и на бейзболната сцена у нас – не само това, но на 16 г. се превръща в един от най-ярките ѝ представители. Отборът му Sofia Blues записва 32 поредни мача с победи и печели требъл (шампионска титла, Купа на България и Купа „София“), а Александров завършва сезона с най-много хоумръни в лигата – 19.

Печели наградата за най-полезен играч на квалификацията за Купата на федерациите в Братислава, където българския клуб се съревновава със словаци, румънци и литовци, записва два мача и за националния отбор.

Пътят към САЩ

Силната игра в Словакия му носи приятна изненада на прибиране в България. Няколко дни по-късно получава имейл с покана за проби в САЩ, организирани от най-голямата скаутска организация в света Perfect Game – Йоанис отново впечатлява, грабва вниманието в Маями и преговорите започват.

Поставен е сред десетте водещи таланта в списъка, а визитката му на официалния сайт на компанията гласи следното: „Роденият в България Александров вече на два пъти показа уменията си за Perfect Game. Когато говорим за физически качества, трудно ще намерите друг в списъка, който да е по-впечатляващ от високия 193 см и тежък 104 кг Александров, който знае как да внесе тази сила в замаха на дясната си ръка, като същевременно я запазва отпусната и демонстрира атлетизъм в играта си.“

Представянето му акцентира върху силата на ръката му, която „незабавно привлича вниманието“.

Какво следва?

След много оферти, Йоанис Александров се спря на Chicago Cubs, който е сред най-старите и най-добре развиващи се отбори в САЩ. Само преди дни годишният бейзболен финансов разбор на Forbes отчете ръст на стойността на клуба с 13% - оценен на 3.8 милиарда долара той изостава само от New York Yankees, Los Angeles Dodgers и Boston Red Sox. Имат три трофея от МЛБ и единадесет участия в Световните серии.

„Мечетата“ са силно представени в Младежката лига и имат седем филиала в различните дивизии, включително по един във всяка от най-добрите две. Очаква се Александров да започне от четвъртото ниво, но високият интерес към него е силно обнадеждаващ.

Само на 17 години, Йоанис все още има дълъг път пред себе си – дебютите в Мейджър лигата в САЩ често настъпват в първата половина и средата на 20-те години. Ако траекторията му на развитие обаче се запази, е много вероятно да го видим и в мъжките състави на най-силната лига в един от най-скъпоплатените спортове в света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024