Расте броят на жертвите от пожара в Йоханесбург. Оцелели разказват, че са скачали от прозорците, за да се спасят Снимка: © Getty Images

Поне 74 загинали, 12 от които деца, десетки ранени, хора в неизвестност, а броят на жертвите се очаква да расте. Това до момента е резултатът от лумналия в нощта срещу 31 август пожар в запусната висока сграда в центъра на Йоханесбург, Южна Африка.

В търсене на оцелели, екипи претърсват многоетажната кооперация етаж по етаж. Стените са почернели от сажди, а прозорците са изпочупени. Някои - от самия огнен ад, други - от отчаяни хора, който скачат от тях - в опит да се спасят от огъня.

Когато пожарът избухва, около 1 часа сутринта в четвъртък, единствената врата за влизане и излизане от сградата е заключена. Това е предпазна мярка за предотвратяване на кражби и забавяне на евентуални полицейски проверки. В нощта на бедствието обаче заключената врата оставя хората вътре в сградата - без изход и начин да избягат.

Приблизително 400 уязвими лица са живеели неофициално в сградата на улица "Албърт" 80. Те включват изключително бедни икономически мигранти и хора, търсещи убежище, предимно от Малави, Танзания и Зимбабве, както и редица южноафриканци, пише The Guardian. В четвъртък стотици хора се събраха зад полицейските ленти, с надеждата да получат информация за приятели и близки, които са обитавали сградата.

„Нищо не ни съобщават“, казва Мпату Мотани, която очаква новини за сестра си. „Чувстваме се много зле.“

Омар Арафат от Малави, който живее в сградата, разказва, че е бил събуден около 1 сутринта от силни трясъци и писъци „пожар, огън“. Той се втурва към входната врата на сградата, но пътят му е блокиран от пламъци. Без друг път за бягство, той чупи прозорец в стаята си на третия етаж и скача.

Не си спомня нищо друго. „Бях навън три часа“, разказва той. Когато дошъл в съзнание, бил заобиколен от пожарни коли и линейки. На пътя около него има десетки тела. "Когато станах, си помислих: Къде е сестра ми?"

Джойс Адам, сестрата на Арафат, също живее в сградата, но все още не е открита. Двегодишната ѝ дъщеричка оцелява, след като е хвърлена през прозореца, за да се спаси от огнения ад. За нея се грижат роднини.

Муса, магазинер от Танзания, също разказва, че е скочил от тази стая на третия етаж. Отървава се без наранявания. Брат му обаче не е имал този късмет, той е счупил гръбнака си при удара и е починал малко след това.

Пред изгорялата сграда освен десетките коли на Спешната помощ и полицията, дойдоха и представители на местната власт и политици.

„Това е трагедия с неизмерими размери“, каза Ммуси Маймане, лидер на южноафриканската партия Build One. Той добави, че не е трябвало да се допускат толкова лоши условия за живот в сградата изобщо и упреква правоохранителните органи. „Това е симптоматично за правоохранителните органи в града, които почти се сринаха,“ обобщава Маймане.

Думисани Балени, говорител на местната партия на борците за икономическа свобода, коментира, че „сградата е била маркирана като опасна.“ Неговата партия в момента е част от крехката управляваща коалиция в града.

Сградата е собственост на общината в Йоханесбург, но тя не поема активна роля в управлението или поддръжката ѝ. Жители разказват пред Guardian, че зданието се е управлявало от синдик, а наемът на стаите е бил около 50 евро на месец.

Хората свидетелстват, че в помещенията не е извършвана почти никаква поддръжка и не е имало пожарогасители или аварийни изходи.

За осветление са използвани парафинови свещи, а за готвене - газови печки. Вода е имало от време на време.

На предния вход има синя плоча, обозначаваща историческото значение на сградата – улица „Албърт“ 80 е била офис на отдела по неевропейските въпроси, създаден от правителството на апартейда през 1954 г., за да прилага законите, които ограничават движението на чернокожите. „Тук се издават официалните документи за контрол на движението на африканците“, пише на табелата.

Балени изчисли, че в централен Йоханесбург има повече от 1000 сгради в подобно окаяно състояние.

По думите му властите в града многократно са се опитвали да „разрешат въпроса“ с незаконно заетите сгради със стратегия, целяща да ги изчисти една по една. Но опитите са се сблъсквали с правни неуредици.

„Когато се опитате да направите това, определени организации се намесват и това възпрепятства процеса“, каза той, имайки предвид НПО като Института за социално-икономически права на Южна Африка и „Inner City Federation“, които твърдят, че жителите не могат да бъдат изгонени, освен ако не им бъде осигурено подходящо алтернативно настаняване.

„Казваме на града, че нямаме нищо против да почистим тези сгради. Но те трябва да осигурят алтернативно настаняване на хората, които живеят там. Тази сграда беше маркирана като опасна за обитателите”, отговарят от “Inner City Federation”.

Ако са казали, че тези хора трябва да напуснат, то къде да отидат? На улицата?" Според НПО-то общината е можела да предприеме повече действия, ако жителите на сградата не бяха предимно чужденци. „Конституцията също защитава (ужденците), няма значение откъде идват," казват още от организацията.

Според местния съветник по жилищна политика Лебоганг Мейле, за останалите без дом след пожара ще бъдат осигурени алтернативни жилища.

„Съгласихме се, че няма да имаме работа с хора въз основа на тяхната националност. На този етап ще предоставим хуманитарна помощ на всички“, казва Мейл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024