Българският актьор Юлиан Вергов получи отличие за главна мъжка роля във филма "Уроци по немски" от Международния филмов фестивал в Кайро.

Филмът на режисьора Павел Веснаков е създаден като проект на Sofia Meetings и беше включен в конкурсната програма на 42-то издание на престижния фестивал в Египет. Очаква се да дебютира пред българска публика през 2021 г. като част от 25-тия София Филм Фест. 

Юлиан Вергов си партнира с Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Меглена Караламбова, Герасим Георгиев-Геро и др. 

Един от най-успешните български актьори от киното, театъра и телевизията, Вергов е завършил актьорско майсторство в Театралния колеж "Любен Гройс" в класа на проф. Цветана Манева. Филмографията му включва заглавия като "Възвишение", "Мисия Лондон", "Докато Ая спеше", "Маймуна" и др. Сред големите му роли в театъра са участията в "Ромео и Жулиета", "Побъркани от любов", "С любовта шега не бива", "Крадецът на праскови", "Nеодачници“, "Бащата" и много други. Той е лице на популярни сериали като "Откраднат живот", "Стъклен дом", "Революция Z", "Тя и той". 

Алена Вергова и Юлиан Вергов: При тях тайни няма

Наградата на Юлиан Вергов е ново отличие за българското кино от Кайро след приза за най-добър филм от селекцията на критиците за „Ага“ на Милко Лазаров през 2018 г.

Режисьорът на "Уроци по немски" Павел Веснаков е носител на наградата "Джеймисън" на София филм фест за първия си филм "Влакове". Печелил е награди от Сараево и Балчик за "Парафиненият принц", "Златна роза" от 2012 г. за късометражен филм и голямата награда в Клермон-Феран за "Чест". 

"Уроци по немски", създаден в копродукция с Германия, представя главния герой на Вергов като мъж на средна възраст, изгубил смисъла и търсещ бъдещето си в евентуалната емиграция. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. 

"Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването му помага да осъзнае и види нещата, които има тук и сега, нещата, на които не е обръщал внимание. Така че накрая на филма, когато започва да губи всичко и раздялата с познатото става все по-близка, исках да изглежда, че няма значение дали наистина е решил да замине, или не. А и какво значение има къде отиваме, ако никъде не се чувстваме у дома? Това търсене на усещането, да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който този герой се опитва да тръгне", казва Павел Веснаков в интервю за Film Society, посветено на филма му. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година