Юлиан Вергов е отличен като най-добър актьор от Кинофестивала в Кайро

Българският актьор Юлиан Вергов получи отличие за главна мъжка роля във филма "Уроци по немски" от Международния филмов фестивал в Кайро.

Филмът на режисьора Павел Веснаков е създаден като проект на Sofia Meetings и беше включен в конкурсната програма на 42-то издание на престижния фестивал в Египет. Очаква се да дебютира пред българска публика през 2021 г. като част от 25-тия София Филм Фест.

Юлиан Вергов си партнира с Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Меглена Караламбова, Герасим Георгиев-Геро и др.

Един от най-успешните български актьори от киното, театъра и телевизията, Вергов е завършил актьорско майсторство в Театралния колеж "Любен Гройс" в класа на проф. Цветана Манева. Филмографията му включва заглавия като "Възвишение", "Мисия Лондон", "Докато Ая спеше", "Маймуна" и др. Сред големите му роли в театъра са участията в "Ромео и Жулиета", "Побъркани от любов", "С любовта шега не бива", "Крадецът на праскови", "Nеодачници“, "Бащата" и много други. Той е лице на популярни сериали като "Откраднат живот", "Стъклен дом", "Революция Z", "Тя и той".

Алена Вергова и Юлиан Вергов: При тях тайни няма

Наградата на Юлиан Вергов е ново отличие за българското кино от Кайро след приза за най-добър филм от селекцията на критиците за „Ага“ на Милко Лазаров през 2018 г.

Режисьорът на "Уроци по немски" Павел Веснаков е носител на наградата "Джеймисън" на София филм фест за първия си филм "Влакове". Печелил е награди от Сараево и Балчик за "Парафиненият принц", "Златна роза" от 2012 г. за късометражен филм и голямата награда в Клермон-Феран за "Чест".

"Уроци по немски", създаден в копродукция с Германия, представя главния герой на Вергов като мъж на средна възраст, изгубил смисъла и търсещ бъдещето си в евентуалната емиграция. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува.

"Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването му помага да осъзнае и види нещата, които има тук и сега, нещата, на които не е обръщал внимание. Така че накрая на филма, когато започва да губи всичко и раздялата с познатото става все по-близка, исках да изглежда, че няма значение дали наистина е решил да замине, или не. А и какво значение има къде отиваме, ако никъде не се чувстваме у дома? Това търсене на усещането, да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който този герой се опитва да тръгне", казва Павел Веснаков в интервю за Film Society, посветено на филма му.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024