Снимка: © Getty Images

Един от най-известните философи и социолози в света Юрген Хабермас отказа да получи най-престижната литературна награда на Обединените арабски емирства - Sheikh Zayed Book Award, заради загрижеността си относно зачитането на човешките права в азиатската страна.

91-годишният германец беше избран за Културна личност на годината и трябваше да получи не само златен медал, а и 1 млн. дирхама (225 хиляди евро). Първоначално той прие наградата, връчвана от принца на Абу Даби – Мохамед бин Зайед, който на практика управлява ОАЕ. На 2 май обаче обяви, че се отказва от нея.

„Заявих желанието си да приема тазгодишната награда „Шейх Зайед“. Това беше грешно решение, което поправих“, обяви Хабермас в отговор на статия на Der Spiegel, които го критикуваха за постъпката.

„Не успях да си изясня достатъчно добре много близката връзка между институцията, която връчва тези награди в Абу Даби, и съществуващата политическа система там“, добави най-влиятелният съвременен германски социолог.

Режимът в ОАЕ е критикуван заради незачитане на човешките права и системен натиск върху демокрацията. Опозиционерите лесно се озовават в затвора, а управляващият елит живее в свят на специални привилегии. Те контролират медиите и санкционират тези, обвиняващи правителството.

Според вашингтонския тинк танк Freedom House – ОАЕ не е свободна държава заради наложените ограничения на гражданските свободи.

Притеснения повдигат още експлоатацията на имигранти от Индия и други страни, както и общата офанзива на ОАЕ и Саудитска Арабия срещу бунтовниците хути в Йемен.

Принцът на Абу Даби поздрави Юрген Хабермас, когато го обяви за победител в категорията Културна личност на годината. В публикация в Twitter Бин Зайед отличи въздействието на социолога върху хората в неговата страна и спомена няколко благородни цели, към които човечеството трябва да се стреми – „любов, толерантност и диалог между нациите и народите“. Той трябваше да връчи наградата на Хабермас на 23 май, по време на Международния панаир на книгата в столицата на ОАЕ.

„Разбира се, че бях подозрителен и разбрах за институцията, преди да приема наградата“, коментира философът.

Отличието носи името на Шейх Зайед бин Султан Ал Нахян, който управлява Абу Даби над 30 години. Първият в историята президент на ОАЕ почина през 2004 г., на 86-годишна възраст.

Наградата е описана като „независима културна инициатива“ и се връчва всяка година от Департамента по култура и туризъм на Абу Даби. За победители се избират автори, интелектуалци и издатели, както и млади таланти, чиито творби и преводи „обогатяват арабите интелектуално, културно и социално“.

Всеки приз се състои от златен медал с логото на Sheikh Zayed Book Award, сертификат за заслуга и парична награда.

Юрген Хабермас е считан за най-влиятелния философ и социолог в Германия през втората половина на миналия век и през 21 в. Той е част от Франкфуртската школа за социална теория и критична философия. Много от философските му творби са преведени на арабски език.

Der Spiegel критикуваха първоначалния му избор да приеме наградата от Абу Даби с изречението „Обикновено, когато умът и властта се срещнат, властта побеждава“. Хабермас отговори: „В краткосрочен план, да. Но в дългосрочна перспектива вярвам в просветляващата сила на критичното слово - само ако то излезе наяве в политическата и публичната сфера. Книгите ми, преведени на арабски, са пример за това“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години