Ютубърът MrBeast построи 100 кладенеца в Африка. Но защо каузата му се оказа проблем? Снимка: © Getty Images

Джими Доналдсън е един от най-популярните създатели на съдържание в света. Повечето хора го разпознават с потребителския му псевдоним в YouTube - MrBeast, където профилът му има близо 209 млн. абонати. Базата му от фенове е огромна, а той е известен предимно със създаването на някои от най-гледаните и странни видеоклипове в платформата. Последният му клип обаче предизвика редица спорове и притеснения.

В него MrBeast пътува до Африка, за да се заеме с един от най-наболелите проблеми, пред които е изправен континентът - достъпа до чиста питейна вода. Американецът представя пред зрителите си как е построил 100 кладенеца в цяла Африка - всъщност точно такова е и заглавието на 10-минутното му видео, което вече е събрало около 87 млн. гледания

В него той показва как дарява на училища в Кения различни материали като нови мебели, футболни топки, компютри, бели дъски и проектори; построява мост над река, за да свърже безопасно едно село с местните училища и болница; и дарява велосипеди на село в Зимбабве, за да помогне на децата там да стигнат до училище.

На пръв поглед благотворителната му постъпка обаче предизвика вълна от спорове и критики от различни среди.

Оказва се, че някои от цифрите и твърденията във видеото са доста преувеличени. MrBeast твърди, че 100-те кладенеца могат да обслужват близо 500 хил. души - но немското издание "Шпигел" посочва, че действителният брой вероятно е значително по-малък.

Негови журналисти отиват на място в Кения, за да проверят случая, и установяват, че кладенци наистина са били пробити. Въпреки казаното във видеото обаче, много от тях все още не работят, тъй като не са изградени напълно.

Съоръженията също така не са изградени лично от MrBeast - той е направил това с помощта на местни организации, сред които Hope Water Africa и United Mission for Relief, които се занимават професионално с проблема за достъпа до вода в Африка от дълго време. Ютубърът реално е този, който дава парите в случая, но в крайна сметка именно той се показва на преден план във видеото.

Някои критици отбелязват, че макар броят от 100 кладенци да е значително голям, той също така не може да реши проблема с водната криза на континента, който в размери е три пъти по-голям от Европа.

MrBeast дори беше обвинен в това, че си прави евтина реклама с проекта в Африка. Основателката на FACE Africa - организация, която от години работи за подобряване на проблема с водната инфраструктура и канализацията на континента, споделя разочарованието си пред CNN.

"Занимавам се с това от 15 години, но се борим да продължим работата, защото финансирането, информираността и застъпничеството изискват работа. И изведнъж за една нощ се появява този човек, който по случайност е бял мъж с огромна платформа, и изведнъж получава цялото внимание. Това е малко разочароващо, но също така показва какъв точно е светът", посочва Саран Каба Джоунс.

Тя казва, че въпросът не е в тоа дали ще бъдат построени кладенци, а дали те ще функционират след три, четири или пет години.

Почитателите на MrBeast обаче намират постъпката му за доблестна, като хвалят усилията му да повиши осведомеността и да мобилизира огромния си брой последователи да допринесат за една достойна кауза. Те твърдят, че всяко усилие за облекчаване на водната криза е стъпка в правилната посока.

В крайна сметка въпросът дали 100-те кладенеца на MrBeast в Африка са благотворителен успех, който решава проблема, или е просто спектакъл за видеоклип, остава предмет на интензивен социален дебат.

Той засегна и политическата обстановка в Кения. Откакто президентът Уилям Руто пое управлението на страната миналата година, почти всички данъци и такси са били значително увеличени. Но почти нищо от държавните приходи не достига до местно ниво, особено в селските райони.

MrBeast определено е най-популярният ютубър в момента, като според данни на "Forbes" видеоклиповете му носят 50 млн. долара годишно чрез рекламни и спонсорски сделки. Той е обявен и за един от най-влиятелните хора през 2023 г. на сп. "Time".

Звездата обаче не веднъж е обвинявана, че експлоатира уязвими хора, за да генерира гледания и приходи. Влогърът обаче отрича да върши подобни неща, като казва, че "винаги ще използвам канала си, за да помагам на хората и ще се опитвам да вдъхновявам аудиторията си да прави същото".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024