Южна Африка не иска да арестува Путин заради Хага. Той ѝ спести това "главоболие" Снимка: © Кремъл

Владимир Путин е решил да спести "главоболията" на Република Южна Африка с нежеланието ѝ да го арестува, ако стъпи на нейна територия по силата за заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд в Хага, съобщи в сряда Financial Times. Медията се позовава на изявление на президента на африканската страна Сирил Рамафоса, според което руският държавен глава се е отказал да участва в срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) през август, чиито домакин е Йоханесбург.

Това се случва по-малко от денонощие, след като Рамафоса поиска от Хага изключение - страната да не е длъжна да задържи руския лидер, като той я посети, въпреки че е подписала устава на Международния наказателен съд. Преди това се появиха съобщения, че Кремъл е заплашил, че арест на руския държавен глава ще означава война.

Международният съд издаде заповед за арест на Путин още през март. Руският лидер е заподозрян по обвинения за редица военни престъпления, а искането за арест е за незаконна депортация на деца и отвличането им от окупираните украински територии в Руската федерация. Изпълнението ѝ е задължително за всички държави, които са подписали устава на МНС, сред които е и РЮА.

Африканската страна е домакин на срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се проведе на 22 август в Йоханесбург. Путин е поканен за участие, макар че преди седмица имаше новини как домакинът се опитва да прикани Москва за срещата да пътува външният министър Сергей Лавров, а не обвиненият и търсен от Хага за военни престъпления в Украйна Путин. Кремъл първоначално не се съгласи.

Президенът Рамафоса в искането си до Хага повтаря в аргументите си за исканото изключение, че Русия е дала да се разбере, че арест на президента ѝ е равносилен на обявяването на война. Държавният глава на РЮА е категоричен, че няма как да оправдае пред народа си „поемането на риск от война с Русия“. И поема ангажимент да „защитава националния суверенитет, мира и сигурността“.

Арестът на президента би довел до ново усложнение, което би попречило на всяко мирно решение“, допълва в изявлението си южноафриканският президент.

Новото развитие на ситуацията се съдържа в съобщение от кабинета на Рамафоса, че „по взаимно съгласие президентът на Руската федерация Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха, но Руската федерация ще бъде представлявана от министъра на външните работи, г-н Сергей Лавров“.

Малко по-късно от Кремъл съобщиха, че руският президент ще участва в срещата на БРИКС - но на видео.

Руският президент ще бъде единственият лидер на БРИКС, който ще пропусне пътуването до Йоханесбург. Южна Африка вече потвърди присъствието на лидерите на Бразилия, Индия и Китай. Това ще бъде първото събиране на формата на живо след пандемията от коронавирус.

През 2015 г. Южна Африка отново беше подложена на критики, след като не арестува бившия судански президент Омар ал Башир, когато той присъства на среща на върха в Йоханесбург. Тогава страната заплаши да се оттегли от МНС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024