Снимка: © Getty Images
  • Само за няколко дни стотици от хора от Южна Корея са заразени с вируса
  • Много от тях са имали контакт с вирусоносител по време на религиозна служба на местна секта
  • В Северна Корея проблемът също е голям.

Южнокорейският пациент номер 31 е корейка на 61 години. Тя, по всяка вероятност, е така нареченият „супер дисеминатор“ - човек, който би могъл да зарази над средния брой други хора с белодробната болест Covid-19.

Броят на болните в Южна Корея скочи, а коронавирусната криза се влоши значително: докато във вторник властите съобщаваха за 31 случая, в петък заразени вече са 204 души.  Много от тях са от град Дегу в южната част на страната. В събота здравните власти обявиха нови 142 инфекции за една нощ.

В средата на януари, жената обявена за пациент 31, посещава няколко служби на сектата шинчонджи, която е особено активна в региона. В тези служби участват около хиляда човека. Много от присъствалите биха могли да са заразени.

Голяма част от болните в момента са свързани със сектата шинчонджи. Нейният лидер Лий Ман-Хи направи послание до своите последователи и нарече коронавиурса "акт на дявола" и изпитание на вярата. Лий основава общността през 1984 г.

Правителството на Южна Корея е обезпокоено за ситуацията.

През изминалата седмица имаше дни, в които не се съобщаваше за нови инфекции и имаше усещане, че разпространението на болестта може да се контролира в добре организирана Южна Корея. От избухването на MERS през 2015 г., когато в Южна Корея загинаха 38 души,  има отработена система за работа при кризи. За Covid-19 бързо беше сформирана специална работна група.

Сега правителството обаче е изправено пред предизвикателството не само коронавирусът да влече в страната отвън, от пътници, но и да се разпространи из цялата страна. Вече има и две смъртни случая: 63-годишен мъж и жена, вероятно на 50 години

Вестник "Hankyoreh" съобщава, че по време на кратка среща на отговорните министри в четвъртък вечерта е обсъждано повишаване на нивото на предупреждение за инфекциозни заболявания до "червено" - най-високото ниво. Засега Южна Корея се въздържа, въпросът е докога.

Тери и съседният район около Чонгдо са обявени за специална зона. 2.4 милиона жители са помолени да останат у дома. Всички пациенти, страдащи от пневмония в града, се тестват на Covid-19. Градът поиска от правителството в Сеул медицински персонал и маски за лице. Кметът Куон Йънг-джин каза: "Ние сме в безпрецедентна криза."

И в южната част на страната, и в столицата Сеул властите се опитват да защитят възрастните хора. Както е известно "Covid-19 убива бързо много възрастните хора. 3467 места за срещи за възрастни хора и социални заведения за възрастни хора в Сеул са закрити.

Кризата с коронавируса води до пълното затваряне на Северна Корея.

Не е ясно дали и колко случаи на Covid-19 има там. Режимът на север официално декларира, че болни хора няма. СЗО също няма данни за инфектирани.

Северна Корея, която по принцип е изолирана, затегна допълнително контрола на летищата и пристанищата, както и по границите.
Всички посетители от Китай - включително служители в чуждестранни посолства и международни организации - бяха поставени в карантина за един месец.

Пропагандният вестник "Родонг Симун" обяви в края на януари, че става въпрос за "национално оцеляване". Вирусът "никога не трябва да идва в нашата страна".

Експертите се опасяват, че разпространението в Северна Корея би било пагубно. Страната вече страда от липса на медицинско оборудване и материали. Глобалният здравен индекс, публикуван през октомври 2019 г., поставя Северна Корея на последно място, когато става въпрос за бързо реагиране или ограничаване на бързото разпространение на епидемия.

Бившият високопоставен севернокорейски дипломат Та Йонг-хо, който избяга в Южна Корея със семейството си през 2016 г. и сега е запален критик на режима, каза на брифинг в Сеул в сряда: "Местните болници са лошо оборудвани. Ако Северна Корея каже, че има няма случаи на вирус на корона, можем ли наистина да им повярваме? Те дори не могат да го тестват правилно. "


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Учителските заплати се увеличават, ще има още средства за социални грижи, здравеопазване, култура и спорт

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"