За какво да внимаваме, когато избираме дистанционен водомер за топла вода Снимка: © techem

680 хиляди уреда за топлинно счетоводство techem, монтирани в България, от общо 1 милион вече са с дистанционно отчитане.

От тях 570 хиляди са разпределителите по радиаторите, които се отчитат от дистанция и 90 хиляди са дистанционни водомери за топла вода.

„Изборът на клиентите е еднозначен. Те се доверяват на системата за дистанционен отчет“, коментира Милена Стоянова, управител на "Техем".

Тзи процес по подмяна на визуалните уреди с дистанционни за клиентите на "Техем" започна още през 2009 г.

Приоритет остава подмяната на водомерите за топла вода, за да бъдат изпълнени изискванията в законодателството. Това може да се случва поетапно при изтичане на 10-годишния срок за изправна работа на уреда, но не по-късно от 01.01.2027 г.“, коментира още Стоянова.

В изпълнение на изискванията, клиентите следва да консултират избора си на дистанционни уреди и водомери за топла вода с топлинния счетоводител, който обслужва сградата. Това ще ги предпази от риска да инвестират в нов водомер, закупен от доставчик, който не предлага последващ дистанционен отчет на този уред.

Цената на водомер за топла вода с дистанционен отчет на techem е 130 лв. с включен ДДС.

От "Техем" съветват при проучване на пазара и получаване на оферти, клиентите първо да се консултират с фирмата топлинен счетоводител, която работи в сградата, за да може да бъде гарантиран последващия дистанционен отчет и изработване на сметка. И на второ място да бъдат внимателни при рекламирани цени на уреди. Все по-често се срещат оферти, които не включват всички необходими дейности, като например узаконяване, монтаж и програмиране на водомерите.

Дистанционните водомери за топла вода и топлинните разпределители правят безпроблемно преминаването към месечни сметки за топлофицираните жилища, без изравнителна в края на отчетния период.

Топлинното счетоводство вече е по-лесно и удобно. Всички услуги, за които до момента потребителите на централно отопление трябваше да търсят топлинния счетоводител, вече са достъпни и онлайн. Чрез новия портал на "Техем", клиентите на водещата фирма за топлинно счетоводство у нас, могат да получават всякаква информация дигитално.

Всеки човек може да провери сметката си или графика относно кога ще бъде отчетен; да заяви монтаж на дистанционен водомер и/или разпределител, както и да поиска допълнителен отчет на уредите в имота си или корекция на сметката.

Ако имате нужда от справка или е необходимо да подадете сигнал, също можете да го направите през портала, който дава възможност да проследите статуса на документа и да получите бърз отговор.

Вече дори не се налага физическо посещение на отчетник в сградата, както и достъп до уредите.

В над 5000 сгради в София, Пловдив, Плевен, Русе и Козлодуй са монтирани дигитални четци на "Техем", които „събират“ данни от дистанционните уреди в имотите на клиентите и по криптирана връзка ги изпращат в изчислителния център на топлинния счетоводител.

В последствие, данните се разкодират и обработват, за да получат клиентите коректни месечни или изравнителни сметки за отопление и вода. При грешка в уреда, четецът сигнализира директно в офиса на "Техем" и така се гарантира постоянната изправна работа на уредите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024