В последните месеци ни се наложи да променим много от навиците си и дори да предефинираме някои основни понятия като “време”, “близост”, “работно място”. Парите също са сред тези неща.

От една страна, започваме да внимаваме кога, за какво и колко харчим, защото, както се видя, плановете са едно, а това, което ни е приготвил животът, различно нещо. От друга страна искаме да правим всичко от канапето. Да ходиш до банка, до банкомат, все повече звучи като излишно усилие, а за някои хора дори и рисково.

Както каза маркетинг директoрът нa PMI, с която имахме конферентен кол неотдавна - много неща ще се променят след тази пандемия, включително и начинът, по който гледаме на хората, които кихат около нас.

Сега си представете да си разменяте пари с някого който преди малко е кихнал. Не, благодаря, нали?

И така стигаме до още нещо, което няма закъде да отлагаме - дигиталното разплащане с телефон. Вече има алтернативи - Revolut, Phyre и дигиталните портфейли на мобилните оператори. В случая, ние тестваме най-новото, появило се на пазара приложение Pay by VIVACOM.

Името не трябва да ви подлъгва - може да се ползва и от абонати на други оператори. Изтегляте го по стандартния начин, след това въвеждате телефонния си номер.

Системата ви изпраща номер, с който инициирате активирането на приложението и след това вие трябва да го свържете с банкова сметка, както и да удостоверите самоличността си.

Сигурността е една от ключовите характеристики на приложението. Затова и всяко отделно разплащане се удостоверява с ПИН код или с биометрични данни – пръстов отпечатък или сканиране на лицето.

Основните две функционалности на устройството са да плащате с телефон и да превеждате пари на други хора, точно по същия начин, по който им изпращате смс-и.

Може да плащате безконтактно на ПОС терминал, чрез технологията за безжичен пренос NFC, като удостоверяването на трансакцията става с телефона ви. Така избягвате не само ползването на банкноти и монети, но и ходенето до терминала.

Превеждането на пари е изключително удобно в следните ситуации: искате да купите общ подарък с приятели или просто желаете да си разделите сметка с друг човек; продавате или купувате нещо от частно лице онлайн; детето ви има онлайн урок, който трябва да платите….

Месечната поддръжка е безплатна за стандартния пакет, а за пакета, който дава възможност за извършване на повече операции, е 3.99 лева.

Клиентите на мобилни услуги на VIVACOM ползват по-големия план без месечна такса. Трансферите между потребители на приложението също за безплатни и стават на секундата. Минималната стойност, която можете да изпратите на потребител е 1 лев, а максималната 1000 лева.

Получаването на суми по сметката е без такса. Всички условия могат да се прочетат на страницата на приложението.

Технологията, която стои за Pay by VIVACOM е Phyre.

Юридическото лице отзад е “Пейнетикс” - то притежава лиценз от БНБ*, съгласно изискванията на Закона за платежните услуги и платежни системи и изпълнява всички изисквания на действащото законодателство по отношение на обезпечаване на сигурността на средствата и платежната среда.

Дигитализираната карта, която притежава всеки един клиент на Pay by VIVACOM, по същество е виртуална платежна карта Mastercard, по която се съхраняват личните средства на всеки клиент.

Това означава, че можете да изпращате безплатни трансфери на потребители в мрежата на Phyre (това включва освен Pay by Vivacom, още А1 Wallet и самия Phyre), както и банкови преводи до всеки IBAN в българска банка или банка, част от Европейското икономическо пространство.

Що се отнася до плащането с телефон - можете да го направите на всички безконтактни ПОС терминали в света, както и онлайн чрез виртуалната карта.

Толкова е хубаво, че може да се увлечете с плащането. Още една полезна опция е, че имате възможност да си правите анализ на разходите. Не се притеснявайте, това е само, ако искате.

Какво още можете да правите с Pay by VIVACOM?

Да дигитализирате всички карти за отстъпки за магазини, бензиностанции, търговски центрове, както и да гледате брошурите на големите търговски вериги и аптеки.


„Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори