В последните месеци ни се наложи да променим много от навиците си и дори да предефинираме някои основни понятия като “време”, “близост”, “работно място”. Парите също са сред тези неща.

От една страна, започваме да внимаваме кога, за какво и колко харчим, защото, както се видя, плановете са едно, а това, което ни е приготвил животът, различно нещо. От друга страна искаме да правим всичко от канапето. Да ходиш до банка, до банкомат, все повече звучи като излишно усилие, а за някои хора дори и рисково.

Както каза маркетинг директoрът нa PMI, с която имахме конферентен кол неотдавна - много неща ще се променят след тази пандемия, включително и начинът, по който гледаме на хората, които кихат около нас.

Сега си представете да си разменяте пари с някого който преди малко е кихнал. Не, благодаря, нали?

И така стигаме до още нещо, което няма закъде да отлагаме - дигиталното разплащане с телефон. Вече има алтернативи - Revolut, Phyre и дигиталните портфейли на мобилните оператори. В случая, ние тестваме най-новото, появило се на пазара приложение Pay by VIVACOM.

Името не трябва да ви подлъгва - може да се ползва и от абонати на други оператори. Изтегляте го по стандартния начин, след това въвеждате телефонния си номер.

Системата ви изпраща номер, с който инициирате активирането на приложението и след това вие трябва да го свържете с банкова сметка, както и да удостоверите самоличността си.

Сигурността е една от ключовите характеристики на приложението. Затова и всяко отделно разплащане се удостоверява с ПИН код или с биометрични данни – пръстов отпечатък или сканиране на лицето.

Основните две функционалности на устройството са да плащате с телефон и да превеждате пари на други хора, точно по същия начин, по който им изпращате смс-и.

Може да плащате безконтактно на ПОС терминал, чрез технологията за безжичен пренос NFC, като удостоверяването на трансакцията става с телефона ви. Така избягвате не само ползването на банкноти и монети, но и ходенето до терминала.

Превеждането на пари е изключително удобно в следните ситуации: искате да купите общ подарък с приятели или просто желаете да си разделите сметка с друг човек; продавате или купувате нещо от частно лице онлайн; детето ви има онлайн урок, който трябва да платите….

Месечната поддръжка е безплатна за стандартния пакет, а за пакета, който дава възможност за извършване на повече операции, е 3.99 лева.

Клиентите на мобилни услуги на VIVACOM ползват по-големия план без месечна такса. Трансферите между потребители на приложението също за безплатни и стават на секундата. Минималната стойност, която можете да изпратите на потребител е 1 лев, а максималната 1000 лева.

Получаването на суми по сметката е без такса. Всички условия могат да се прочетат на страницата на приложението.

Технологията, която стои за Pay by VIVACOM е Phyre.

Юридическото лице отзад е “Пейнетикс” - то притежава лиценз от БНБ*, съгласно изискванията на Закона за платежните услуги и платежни системи и изпълнява всички изисквания на действащото законодателство по отношение на обезпечаване на сигурността на средствата и платежната среда.

Дигитализираната карта, която притежава всеки един клиент на Pay by VIVACOM, по същество е виртуална платежна карта Mastercard, по която се съхраняват личните средства на всеки клиент.

Това означава, че можете да изпращате безплатни трансфери на потребители в мрежата на Phyre (това включва освен Pay by Vivacom, още А1 Wallet и самия Phyre), както и банкови преводи до всеки IBAN в българска банка или банка, част от Европейското икономическо пространство.

Що се отнася до плащането с телефон - можете да го направите на всички безконтактни ПОС терминали в света, както и онлайн чрез виртуалната карта.

Толкова е хубаво, че може да се увлечете с плащането. Още една полезна опция е, че имате възможност да си правите анализ на разходите. Не се притеснявайте, това е само, ако искате.

Какво още можете да правите с Pay by VIVACOM?

Да дигитализирате всички карти за отстъпки за магазини, бензиностанции, търговски центрове, както и да гледате брошурите на големите търговски вериги и аптеки.


„Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023