За първи път от 100 години Мис Франция е с къса коса - защо това възмути французи? Снимка: © Getty Images

За първи път в 100-годишната история на най-големия френски конкурс за красота Мис Франция е с къса коса.

20-годишната Ев Жил, която спечели конкурса през уикенда, е студентка по математика и статистика. Тя представлява северния френски регион Норд-Па дьо Кале. Семейството ѝ произхожда от остров Реюнион - една от задграничните френски територии, която се намира близо до Мадагаскар и Мавриций.

Жил приветства успеха си като "победа за разнообразието".

"Свикнали сме да виждаме красиви модели с дълги коси, но аз избрах андрогинна визия с къса коса. Всяка жена е различна, всички сме уникални", каза Жил непосредствено след победата си.

Изборът ѝ за Мис Франция обаче провокира редица критики в социалните мрежи.

Някои не харесват прическата ѝ, други са недоволни от това, че фигурата ѝ не била "достатъчно женствена" заради малкия бюст. В социалните мрежи се появиха видеоклипове, в които я сравняват с други състезателки с "по-красиви" дълги коси.

Основната критика на недоволните от победата е, че е получила титлата само за да успокои представителите на "woke" културата.

  • "Какво е това - Мис или Мистър Франция?", "Прилича повече на Жил, отколкото на Ев", "Къде е истинската женска красота? Къде е жената?", са само част от обидните и негативни коментари, цитирани от френското издание Le Figaro.
  • "Мис Франция 2024 не прилича на нищо, но казва правилните неща. Искате ли да се обзаложите, че следващата година Мис Франция ще бъде транссексуална жена?, написа в Х финановият анализатор Филип Ерлин.

Ев Жил отговори на вълната от недоволство, като призова хората да се замислят, че думите им могат да бъдат още по-болезнени от действията.

"Хората, които ме критикуват заради косата ми, не ме притесняват, защото мога да променя косата си. Аз избрах тази коса, но не съм избрала тялото си или метаболизма си. Не разбирам как някой може да критикува човек заради нещо, което не може да промени“, коментира новата Мис Франция негативните коментари в интервю за френския ежедневник Le Parisien.

Новата Мис Франция използва скандала, за да превърне свободния избор на жените в своя кауза през 2024.

"Наистина искам да покажа, че жените могат да правят каквото поискат и когато го поискат. Искам да мога да обясня какъв е проблемът с обвиненията срещу жените за техните фигури и да заема позиция срещу тормоза в най-широк смисъл", казва още тя.

През последните години френският конкурс за красота прави опити да увеличи разнообразието на участничките.

  • Така например възрастовата граница, която преди беше ограничена до 24 години, беше премахната.
  • На кандидатките вече е позволено да са омъжени, да имат деца и да имат видими татуировки. Конкурсът беше отворен и за транссексуални жени през 2019 г.
  • На практика обаче участничките в конкурса "Мис Франция 2024" все още отговарят на старите изисквания - на сцената нямаше майки, средната възраст е приблизително същата, момичета с татуировки не се виждаха.
  • Късата коса на Жил беше единственият физически елемент, който можеше да се счита за "авангарден" на фона на стереотипните очаквания за този тип конкурси.

Ев Жил е четвъртата представителка на своя регион, която печели титлата за последните 10 години.

Освен да вдъхва увереност на жените с „различен“ външен вид, тя използва онлайн платформите си и за да насърчава децата и младите жени да се занимават с математика и наука.

"На младите момичета и момчета се казва, че математиката е сложна, че е трудна, че трябва да се държиш. Не! Трябва да им кажете: слушай, това е предизвикателство, ще се забавляваш, има проблем и трябва да намериш решението. Това би променило цялата динамика", казва тя пред френската телевизия TF1.

Жил признава, че негативните коментари я засягат, но все пак подчертава, че е „невъзможно всички могат да те харесват“.

"Тялото ми е такова, каквото е. Независимо дали ми харесва, или не, аз съм такава, каквато съм. Ако на хората не им харесва, нека не ме харесват и това е. Не можеш да се харесаш на всички и това е нормално. Трябва да приемеш себе си и да успееш да пренебрегнеш всички критики, дори да е сложно, признавам", заявява Жил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024