За пръв път от почти 5 години ЕЦБ понижи основните лихви Снимка: © Screenshot

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основните лихви с 0,25% - до 3,75% за пръв път от 2019 година насам.

ЕЦБ направи ход в посока надолу по-бързо от централните банки в САЩ и Великобритания, но предупреди, че ценовият натиск остава висок.

Нивото на лихвите достигна исторически връх от 4%, след като ЕЦБ предприе серия от покачвания на лихвените нива - нещо, което не се беше случвало с продължение на 11 години. Това доведе до забавяне на европейската икономика и на кредитирането.

В България лихвените равнища остават значително по-ниски от тези в Еврозоната. Заявката на Асоциацията на банките у нас е покачването да става плавно.

Решението на ЕЦБ за вдигане на лихвите дойде в отговор на драстичното поскъпване на живота в Европа, предизвикано от ръста на цените на енергийните ресурси след нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2002 година. В пика си инфлацията в Еврозоната надхвърли 10% на годишна база.

За да стабилизира инфлацията в рамките на здравословните 2%, ЕЦБ предприе политика, която сложи край на „евтините пари“ и на десетилетие от нулеви лихви по депозити и минимално оскъпяване на заемите. Подобни мерки предприеха и централните банки по целия свят, включително в САЩ.

Две години по-късно нивото на инфлацията в страните от Еврозоната вече е близо до целевото - около 2%. Според данните на Евростат за април тя е 2,4%.

Въпреки стъпката по понижаване на лихвите, ЕЦБ ще продължи да поддържа рестриктивна политика.

„Независимо от напредъка през последните тримесечия, вътрешният ценови натиск остава висок поради засиления растеж на заплатите", обясняват от ЕЦБ и прогнозират, че това ще задържи инфлацията над целевото равнище в голяма част от следващата година.

В последните прогнози на експертите на Евросистемата и общата, и основната инфлация са ревизирани нагоре за 2024 г. и 2025 г. в сравнение с прогнозите от март.

Сега експертите вече предвиждат общата инфлация да бъде на средно равнище от:

  • 2,5% през 2024 г.;
  • 2,2% през 2025 г.;
  • 1,9% през 2026 г.;

Затова и заявката на централната банка е да продължи да поддържа основните лихвени проценти достатъчно рестриктивни колкото дълго е необходимо за постигането на целта от 2% инфлация.

От ЕЦБ не очертават план за това как ще се движат лихвените проценти, с аргумента, че решенията на централните банкери ще почиват на данни и анализи.

Европейската централна банка е готова да понижи лихвения процент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024