Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени Снимка: © ВМЗ "Сопот"

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че ще ускори процедурата по одобрение на 240 заявления за износ на продукция от оръжейни компании, които са забавени през последните седмици от Корнелия Нинова. Общата стойност на поръчките са за около 1 млрд. лв.

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса. Това забавяне и нагнетяване на напрежението ще бъде използвано за политическо говорене", обяви Стоянов на брифинг в МИИ.

На 12 август той ще свика заседание на междуведомствената комисия, която се занимава с разрешителния режим на оръжия и боеприпаси.

"Експертите преглеждат преписките отново, в петък ще разгледаме абсолютно всички преписки, колкото време трябва, ще отделя. Всички, които отговарят на правилата и законите, ще бъдат одобрени", каза той.

Според Стоянов - Нинова умишлено е отказала да се произнесе по заявките с обяснението, че не смята, че е редно да го прави в последните дни на мандата си. Той обаче се усъмни в мотивите ѝ, като посочи, че част от компаниите са започнали да получават известия от контрагентите си за очаквани неустойки.

"Секторът е поставен на колене, аз бях част от него и знам", обяви той с препратка към качеството си на бивш член на управлението на ВМЗ Сопот (уволнен от Нинова през юни).

Той посочи, че е възможно част от износа да е с предназначение "Полша", за което се предполага, че после се препраща в Украйна.

"Каквото е решил последният парламент по отношение на Украйна, ще го изпълня. Където няма забрани, аз няма как да върна някого. Докато е било редовно правителство с парламент, те са можели да вземат мерки. В момента аз единствено мога да реша дали да "убия" бизнеса и да оставя хората безработни или да подкрепя бизнеса и да гарантирам устойчивост", коментира той.


Изненада и в МИИ: Заместник на Нинова и член на НС на БСП остава в екипа на Никола Стоянов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024