Забрана на трета степен, популизъм на квадрат Снимка: © Getty Images

България е държавата, в която продажбата на цигари и вейпове на деца под 18 г. са забранени в два закона. От вчера вече са още по-забранени.

България е и държавата, в която по закон може да влезеш в затвора за три години, ако системно продаваш алкохолни напитки за лична употреба на непълнолетни момчета или момичета.

Но България е държавата* с потресаващо висок дял на деца между 11 и 15 г., които редовно пушат, пият, пробват марихуана и са се напивали поне веднъж в иначе краткия си живот.

Поредната (трета) забрана за продажба на вейпове предизвика такова самодоволство сред депутатите, сякаш са изобретили колелото и топлата вода едновременно.

Народното събрание гласува с единодушие предложението на ГЕРБ, а дори председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов получи лична похвала от бившия здравен министър Костадин Ангелов.

Лайковете се трупат. Чудесно. И сега какво?

Естествено, че лесният достъп на деца до цигари е проблем.

Още по-големият проблем е, че никой не контролира спазването на закона - кои са органите, които трябва да следят продажбите? Какви са ограниченията им? Имат ли капацитет за работа? Колко глоби са събрали досега? Защото ефектът изглежда нулев.

И сега са предвидени глоби за магазините, които продават на деца електронни цигари и контейнери за многократно ползване като заместители на тютюневите изделия.

Продавачите обаче не са упълномощени да изискват личната карта на клиентите си. Клиентите също не са длъжни да показват документ за самоличност при покупка.

Това е сделка, за която никой не разбира, докато не стане твърде късно - като развиване на зависимост, например.

Онлайн търговията също е широко отворена врата в закона. С няколко клика можете да си поръчате вейп с марихуана. Сред младите е известен като HHC вейп, "pen" или "penjamin".

Там влизаме в друго минно поле, което не е време да се чисти преди избори.

Отделно рекламата на безникотиновите устройства някак си се промъкна по чорапи в градската среда. На централен столичен булевард се появи огромно пано, което рекламира вейпове без никотин, които изглеждат досущ като никотиновите устройства. А това е забранено по действащото законодателство.

В новите промени само се усложнява още повече дефиницията на вече съществуващата забрана, защото търговците на безникотинови устройства се държаха като нерегулиран сектор.

Както се вижда със също така забранения райски газ, всички отговорни служби си прехвърлят топката и не си вършат работата - нещо, което дори депутатите от "Възраждане" признават.

Това пролича и при скандала с енергийния прах, който Диона рекламира: сега и за него ли ще отваряме Закона за закрила на детето, или здравните инспекции и МВР все пак са способни да проявят здрав разум и без изрично нареждане?

Вносителят на промените Костадин Ангелов обяви, че следващата "битка" на парламентарните групи трябва да бъде срещу продажбата на енергийни напитки на деца под 18 години. Тя обаче ще остане за следващо Народно събрание.

Да ви имаме битките. Та вие нямате противник.

И накрая нещо важно - ако наистина законът проработи и рязко се затегне достъпът до цигари и алкохол на непълнолетни, а в същото време във всяко училище може да си купиш джойнт за 5-10 лева, не е ли това по-голямото зло?

Можем ли като общество да решаваме сложни задачи? Или сме за няколко лайка повече?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024