Забраняват се посещенията в паркове, КПП-та на входовете и изходите на областните центрове Снимка: © Getty Images

Здравният министър Кирил Ананиев обяви още по-строги мерки за сигурност заради извънредното положение около епидемията с Covid-19.

От 00:00 ч. на 21 март влиза в сила заповед за преустановяване на посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на открити и закрити обществени места.

Органите на МВР ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове в страната и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

През тези КПП-та на влизане и излизане от областните центрове ще се допускат хора с неотложни причини за пътуване, което е обусловено от "доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане в собствения постоянен адрес". Това ще се удостоверява със служебни бележки от работодател, медицински документ или лична карта.

И още - от 21 март се въвежда забрана за посещения от лица до 60-годишна възраст на хранителни магазини и аптеки във времето между 8:30 и 10:30 ч. сутринта на всеки ден. Целта на това решение е да се осигури "прозорец", в който по-възрастните и уязвими на заболяване хора да могат да пазаруват, без да влизат в контакт с по-млади клиенти.

"Виждате, че вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Тези мерки ще ги прилагаме няколко дни и ще видим как се изпълняват от българските граждани. Ако резултатът е негативен, ще трябва да вдигнем още по-високо ниво на сигурност. Правим всичко това в интерес на здравето на хората, а не за да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи", каза министър Ананиев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова хората, които ще бъдат засегнати от мярката (напр. тези, чието работно място и дом се намират в различни населени места и се налага преминаване на КПП в областен център), да се снабдят със служебни бележки от работодателите си в следващите 2 дни, за да бъдат пропускани от полицаите.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024