Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. Новината съобщи служебният вътрешен министър Бойко Рашков преди началото на първото парламентарно заседание в сряда.

„Тази нощ той, заедно с един друг действащ служител от ДАНС в правната служба, както и още двама души, са заловени да осъществяват нощен лов. Те са били спрени с два джипа и с убито диво прасе в една от колите“, каза Рашков.

По случая е образувано досъдебно производство, което се разследва от Окръжна следствена служба – Благоевград. 

БНР потвърждава, че заедно с Георгиев в полицията са отведени още трима души. Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е собственикът на футболния отбор "Витоша" (Бистрица), където играеше бившият премиер Бойко Борисов. Става въпрос за Сергей Ташков.

Арестуван е и служител на Горското стопанство-Симитли, който е участвал в ловната дружина. 

Убитото диво прасе е откарано в хладилна камера на ДЛС "Витошко-Студена". 

При претърсването в автомобилите на групата са били открити още няколко ловни оръжия и голямо количество патрони.

БНТ цитира прокуратурата, че срещу Георгиев на този етап не може да бъде повдигнато обвинение, тъй като трябва да бъде направена балистична експертиза за използваното оръжие по време на незаконния лов.

В края на май 2021 г. служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Той и бившият председател на ДАР Атанас Атанасов решиха да излязат в 4-месечни неплатени отпуски при встъпването във власт на служебното правителство на Стефан Янев.

На 26 май държавният глава подписа указ по предложение на Министерски съвет за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети