Задържаният за двойното убийство край Лозен е разследван и за друго убийство на млада жена Снимка: © Screenshot

Заподозрeният за двойното убийство край Лозен е разследван в миналото и по други две дела - едно за нанасяне на лека телесна повреда и друго за убийство по непредпазливост на млада жена, но нито едно от двете не е произвело присъда лишаване от свобода. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата относно престъплението край Лозен.

То се е случило в четвъртък, 3 август, когато въпросният мъж убива двама млади души. Първата му жертва е 18-годишна ученичка от столично училище, а втората - 27-годишен мъж. И двете убийства са извършени чрез огнестрелно оръжие и по "особено жесток и мъчителен за жертвите начин", посочиха от прокуратурата.

Властите са идентифицирали извършителя. Това е 34-годишен български гражданин на име Чавдар Бояджиев, който е направил пълни самопризнания за извършеното двойно убийство.

Бояджиев е познат на полицията и прокуратурата, тъй като в досието му има други две дела, по които е обвиняем.

  • През 2019 г. е привлечен под отговорност за съучастие в престъпление против личността, извършено в гр. Несебър. Той и други лица са нанесли лека телесна повреда на български гражданин. Съдът се произнася с присъда едва четири години по-късно, като мъжът е освободен от наказателна отговорност и има само наложена глоба в размер на 1000 лв.
  • През 2022 г. Бояджиев е убил 22-годишна жена, като прокуратурата е приела, че това е станало по "непредпазливост"

По последното дело обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа, но след това е освободен с мярка подписка, а наблюдаващият прокурор не е протестирал съдебния акт. Властите признаха, че по делото има пропуски и ще го ревизират, като проверят дали наистина от е извършено по непредпазливост или е било умишлено.

"Откриваме сериозни пропуски в организацията по разкриване и разследване на това престъпление макар по непредпазливост от 2022 г. Снели сме доверието на 8-о районно управление и поискахме освобождаване от длъжност на неговия ръководител", заяви Живко Коцев, зам.-главен секретар на МВР.

Това доведе и до светкавична реакция от страна на главния прокурор Борислав Сарафов, който в тази връзка поиска оставката на ръководителя на Софийска районна прокураутра.

Двете убийства край Лозен

В основата на криминалния сюжет за двойното убийство стоят пари.

  • Бояджиев и 18-годишното момиче са извършвали сексуални сношения, като са произвеждали клипове, които да качват в порно сайтовете срещу определено заплащане. Между двамата обаче е възникнало недоразумение кой колко пари трябва да взима от това начинание. Момичето е поискала за секс услугата 2000 лв., при което той се е възмутил и така се стига до убийството.
  • При второто деяние обвиняемият е имал задължения към 27-годишното момче в размер на 10 хил. лв. При срещата си с него Бояджиев му е поискал нови 15 хил. лв, но след като получава отказ, извършва второ убийство.

От самопризнанията на мъжа става ясно, че той е имал намерение да напусне страната през Турция и да се включи в руските военни действия в Украйна вероятно като наемник за руснаците. На стара снимка, споделена в социалнтие мрежи, се вижда как Бояджиев позира върху мотор, на който се забавляват русофилски символи като надпис СССР, каска и съветска червена звезда.

От брифинга на прокуратурата стана ясно, че той е искал да се укрие, тъй като има финансов дълг в размер на 150 хил. лв. към различни кредитни институции. Институцията потвърди, че убиецът и двете му жертви са се познавали "много добре".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023