- Какви сте вие? 

- Журналисти. 

- Не, не, не, моля ви. Ако имате официална акредитация, може да ви допуснем. 

- Вие майтапите ли се? 

- Не. 

Този диалог се разиграва пред портала на новия завод "МД Електроник" във Враца. Кореспондентите на телевизиите следят посещението на премиера Бойко Борисов в обекта. Построен върху терен, описван от директора на компанията като "един кален трап", най-новият врачански завод беше определен от министър-председателя като "немско бижу". 

Визитата му в областния център не е обявена официално за медиите, се твърди в репортаж на местната "ТВ Враца". Съответно - няма начин репортерите да поискат предварителна акредитация за събитие, което не е анонсирано. 

"Предварителна официална информация за визитата нямаше. Имаха само привърженици на ГЕРБ, представители на централната и местната власт, партийни структури. За посрещането са организирани групи от заводи в града с ръководства, приближени до партията", се казва в репортажа на Моника Пенева и Асен Асенов. Кадрите показват няколко десетки души, които посрещат премиера пред завода с възгласи "Бойко".

Следва втори опит на журналистите да разговарят с премиера - този път на изпращане, докато Борисов съобщава за напредъка в ремонта на пътя Ботевград-Мездра, който определя като най-важното условие за привличане на инвеститори в района. 

"Вие имахте вариант 10 години по-рано да го построите, ако не бяхте пренасочили парите", репликира го репортерката на ТВ Враца. 

"В първия мандат трябваше да достроим, ако си спомняте, на Богров уширението, трябваше да направим "Тракия", "Марица", "Люлин", "Струма", отговаря Борисов. 

Част от присъстващите симпатизанти на ГЕРБ реагират още преди него: "Станишев увеличи парите и си замина. Откъде пари, бе госпожо?". "Нали изядоха всичките пари, които бяха събрани". "Орешарски защо не го построи преди 5 години?". 

Журналистката обаче посочва, че модернизацията на пътната отсечка е трябвало да получи финансиране по ОП "Транспорт" на ЕС в периода преди 2013 г. Не попада в оперативната програма за следващия програмен период. През септември 2014 г. се решава, че пътят до Видин ще се финансира с пари от бюджета и заем от Европейската инвестиционна банка. 

Последният въпрос, който остава без отговор от премиера, е "Какво трябва да се случи, за да подадете оставка". 

Събитието се излъчва на живо и от телефона на ръководителя на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова. 

"Аз мисля, че на всекакви провокации хората най-добре се справят вместо нас", отбелязва тя, след като Борисов, министър Петя Аврамова, кметът на Враца Калин Каменов и служителят на НСО си тръгват с джипа.  

"Ама те искат хората да се сбият, да правят провокации. Това е най-лесното, бе, а завод да откриеш.... Ние съжаляваме за Volkswagen, но ако беше станал такъв голям завод хем щеше да изтегли много работници, а това е най-високо добавената стойност", отговаря Борисов. 

"А хората, които живеят във Враца, искат да работят във Враца", казва кметът на града. 

Репортажът с продължителност 5:20 мин. се оказа свален от сайта на ТВ Враца малко след като придоби популярност в социалните мрежи. Материалът е наличен в множество лични профили. 

Как изглежда посещението на Борисов във Враца през телефона на ръководителя на правителствения пресцентър Севделина Арнаудова:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му