Загубил "вяра в системата": Президентът на Съвета за научни изследвания към ЕК подаде оставка

Загубил „вяра в самата система“ и „напълно разочарован“, президентът на Европейския съвет за научни изследвания Мауро Ферари подаде оставка. 60-годишният италианец, който има и американско гражданство, застана начело на организацията на 1 януари тази година, но напуска поста си едва три месеца по-късно.

Причината, която Ферари изтъкна е, че е бил „изключително разочарован от европейския отговор срещу Covid-19“. Според него той се характеризира с „пълна липса на координация на здравните политики на страните членки, продължаващото противопоставяне срещу свързаните инициативи за финансова подкрепа и широко разпространени едностранни решения за затваряне на граници“.

Европейския съвет за научни изследвания е публична организация, създадена от Европейската комисия през 2007 г., за финансиране на фундаментални научни изследвания, провеждани в Европейския съюз. Именно в това се е провалила Европа, според Ферари.

„След като стана ясно, че пандемията най-вероятно ще се превърне в трагедия от безпрецедентни мащаби, подтикнах Европейският съвет за научни изследвания да създаде специална програма, насочена към борбата срещу Covid-19. Вярвах, че тя е обоснована на фона на очакваната тежест на смъртните случаи, страданията, социалната трансформация, икономическата разруха – особено в случаите на най-уязвимите хора в обществата по света“, съобщи Ферари.

„Мислех, че в тези времена най-добрите учени в света трябва да получат ресурси и възможности да се борят с пандемията – с нови лекарства, нови ваксини, нови диагностициращи методи, нови поведенчески подходи, базирани на науката. Предложението единодушно бе отказано от управителното тяло на Европейския съвет за научни изследвания, без дори да се обсъди какъв формат може да добие то“, каза вече бившият президент на организацията.

Мауро Ферари е известен като един от първите основатели на наномедицината. Получава няколко международни награди и академични признания за своите проучвания и публикации. Работил е за Националния институт за ракови заболявания в САЩ, Тексаския медицински университет, университетите в Калифорния, Охайо и други, а години наред осъществява колаборации с европейски институции.

Ферари вече е подал оставката си на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Моля, простете ми, но вярвам, че приоритетът сега е да се спре пандемията. Приоритетът е евентуално да спасим милиони животи. Това надхвърля кариерите, политиките, дори красотата на науката. Простете ми, но вярвам в науката и в услугите за обществото, особено когато това има най-голямо значение. Сега случаят е такъв, защото само с науката, Covid-19 и следващите пандемии ще бъдат победени“, каза вече бившият президент на Европейския съвет за научни изследвания.

Ферари разкри, че подава оставката си, тъй като се е стигнало до срив в отношенията с останалите членове на съвета и с ЕК. Неговите виждания за подхода на научните изследвания и тяхното финансиране са се различавали от вече установените норми на Европейската комисия.

ЕК залага на програми за финансиране чрез метод, в който изпълнителните директори вземат всички решения. Ферари казва, че някои от тях са били насочени „отчасти“ срещу пандемията и са представлявали „некоординирана група от инициативи“.

„В моите идеалистични мисли най-добрите (б.а. – в науката) трябва да вземат най-големите оръжия и да отидат на първа линия, за да победят този страшен враг“, сподели той.

„Разочарованието ми отчасти бе облекчено, когато председателят Фон дер Лайен лично се свърза с мен, за да ме попита за всяка информация как да отговорим на пандемията. За няколко дни създадох план, към който тя допринесе със съществени директиви. Фактът, че работих директно с нея, създаде вътрешна политическа буря. Моето предложение премина през различни слоеве в администрацията на Европейската комисия, където след намеса се разпадна на съставните си части“, съобщи Ферари.

„Сега е време да се завърна на фронтовата линия в борбата срещу Covid-19, с истински ресурси и отговорности, далеч от офисите в Брюксел, където политическите ми умения се оказаха очевидно неадекватни. Да се завърна отново към услуги за тези, които се нуждаят от медицински решения“, сподели Мауро Ферари и допълни, че все пак остава на разположение за съвети, ако ЕК реши да се допита до него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024