„Захарни заводи“ Горна Оряховица отбелязва 110 години от основаването на един от най-големите и стари комплекси за производство на храни в България. Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната.

Основана в началото като българо-чешко дружество с основен фокус производство на бяла кристална захар, днес „Захарни заводи“ Горна Оряховица е индустриален парк, в който паралелно и успешно се развива бизнес в няколко самостоятелни дивизии.

Портфолиото на холдинга включва производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, енергия от собствени ТЕЦ и ФЕЦ и ремонтно-механични услуги.

Водеща позиция в консолидираните приходи към 31 декември 2021 г. заема дивизия „Захар“ с 45%, следвана от дивизия „Етилов алкохол“ с 32%, „Захарни изделия” - 17%, а „Ел. енергия и търговия с горива” – 4%. Годишният оборот на групата "Захрани заводи" за 2021 г. е 140 млн. лв. В навечерието на годишната си, компанията бележи увеличение от 56% на приходите от продажби за първото шестмесечие на 2022 г., сравнено със същия период на 2021 г.

Сладея - „Захарни заводи“ Горна Оряховица „Захарни заводи“ е единственият производител на захар в България с 25% дял на пазара на малки разфасовки за домакинствата и над 30% дял на пазара на покупки за индустриални цели. Марката „Сладея” отдавна и заслужено се превърна в еталон и гаранция за качество, казват от компанията.

През последните 10 години „Захарни заводи“ Горна Оряховица изцяло обновява индустриалния си парк за пакетиране на захар и производство на бучки захар. Инвестициите са на стойност 5 млн. лв., включващи оборудване от Западна Европа за пакетиране на захар в хартиена опаковка, автоматизиран палетизатор за големи разфасовки захар, както и оборудване от Източна Европа за производство на бучки захар.

Дивизия „Етанол” е втората по големина и важност за компанията. Основан преди близо 100 години (1923 година), днес това е най-модерният и прогресивно развиващ се бизнес на компанията. Той генерира над 30% от приходите на групата и е изцяло експортно ориентиран към европейски пазари.

През последните 10 години компанията инвестира в изграждането на нова инсталация за производство на етилов алкохол на стойност 18 млн.лв.. Благодарение на уникалната технология, етиловият алкохол на „Захарни заводи“ се отличава с изключително високо качество спрямо конкурентни продукти.

Инвестициите в дивизия етанол водят до по-висока степен на автоматизация на производството, по-добра производителност и намалени разходи за енергия. Последните, заедно със затворения процес на производство, резултиращ в производство на високопротеинов фураж- ddgs като вторичен продукт, са част от зеления принос на „Захарни заводи“ за опазване на околната среда.

Третият по големина и важност бизнес за индустриалния комплекс на „Захарни заводи“ е бизнесът със захарни изделия. Той генерира приблизително 20% от консолидираните приходи на групата и е “лицето” на компанията пред широката общественост. „Захарни заводи“ има привилегията да притежава, управлява и развива редица легендарни и любими марки на българите, както и да работи по утвърждаването на нови такива. Марки като „Лукчета”, „Лимонови резанки”, „Теменужка”, „Чайка”, „Сладки времена” и „Ментина” са малка част от брандовете на компанията. Десет от артикулите на завода са носители на престижното отличие „Любима марка“ на българите.

Инвестициите в дивизия „Захарни изделия” през последните 10 години са на стойност 11 млн.лв. и са в посока иновативност и автоматизиране на производствата и грижа за потребителите.

Нова линия за производство и пакетиране на пастили с патентован състав и доказано антимикробно действие, ново оборудване за леене, формоване и опаковане на нови за българския и европейските пазари мини локуми, нова линия за производство и опаковане на тахан и халва са само част от инвестициите в производствени мощности в дивизия захарни изделия.

Паралелно с оптимизиране и обновяване на производството и създаване на нови продукти, компанията инвестира и в дигитализация на продажбите и управлението им. Инвестирани са средства и са внедрени програмни продукти като Bussiness Inteligence софтуер, CRM софтуер,

Логистичен софтуер, разработени според спецификата на работата в компанията. Създадена е собствена платформа и сайт за онлайн продажби, която тепърва ще се развива и придобива икономическа стойност за компанията.

Соларен парк - „Захарни заводи“ Горна Оряховица

Четвъртият по големина и важност бизнес за 110 годишния юбиляр е бизнесът с горива и производството на енергия за собствени нужди. Той генерира 4% от консолидираните приходи на групата.

Адаптиране към зелена енергия - така може да се опише развитието на дивизия енергия. Реализирани са инвестиции в размер на 10 млн. лв. Те са в посока адаптиране на производствените мощните на собствената ТЕЦ на компанията за използване на биомаса като суровина за производство на енергия и създаване на три собствени фотоволтаични електроцентрали за производство на електричество за собствени нужди.

През последните 10 години компанията е инвестирала повече от 50 млн.лв в модернизация и оптимизация на производствените процеси и в устойчивото си развитие, с грижа за околната среда и обществото. През последните две години „Захарни заводи“ е носител на много цененото отличие „Най-зелените компании“ в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"