„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

„Захарни заводи“ Горна Оряховица отбелязва 110 години от основаването на един от най-големите и стари комплекси за производство на храни в България. Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната.

Основана в началото като българо-чешко дружество с основен фокус производство на бяла кристална захар, днес „Захарни заводи“ Горна Оряховица е индустриален парк, в който паралелно и успешно се развива бизнес в няколко самостоятелни дивизии.

Портфолиото на холдинга включва производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол, енергия от собствени ТЕЦ и ФЕЦ и ремонтно-механични услуги.

Водеща позиция в консолидираните приходи към 31 декември 2021 г. заема дивизия „Захар“ с 45%, следвана от дивизия „Етилов алкохол“ с 32%, „Захарни изделия” - 17%, а „Ел. енергия и търговия с горива” – 4%. Годишният оборот на групата "Захрани заводи" за 2021 г. е 140 млн. лв. В навечерието на годишната си, компанията бележи увеличение от 56% на приходите от продажби за първото шестмесечие на 2022 г., сравнено със същия период на 2021 г.

Сладея - „Захарни заводи“ Горна Оряховица „Захарни заводи“ е единственият производител на захар в България с 25% дял на пазара на малки разфасовки за домакинствата и над 30% дял на пазара на покупки за индустриални цели. Марката „Сладея” отдавна и заслужено се превърна в еталон и гаранция за качество, казват от компанията.

През последните 10 години „Захарни заводи“ Горна Оряховица изцяло обновява индустриалния си парк за пакетиране на захар и производство на бучки захар. Инвестициите са на стойност 5 млн. лв., включващи оборудване от Западна Европа за пакетиране на захар в хартиена опаковка, автоматизиран палетизатор за големи разфасовки захар, както и оборудване от Източна Европа за производство на бучки захар.

Дивизия „Етанол” е втората по големина и важност за компанията. Основан преди близо 100 години (1923 година), днес това е най-модерният и прогресивно развиващ се бизнес на компанията. Той генерира над 30% от приходите на групата и е изцяло експортно ориентиран към европейски пазари.

През последните 10 години компанията инвестира в изграждането на нова инсталация за производство на етилов алкохол на стойност 18 млн.лв.. Благодарение на уникалната технология, етиловият алкохол на „Захарни заводи“ се отличава с изключително високо качество спрямо конкурентни продукти.

Инвестициите в дивизия етанол водят до по-висока степен на автоматизация на производството, по-добра производителност и намалени разходи за енергия. Последните, заедно със затворения процес на производство, резултиращ в производство на високопротеинов фураж- ddgs като вторичен продукт, са част от зеления принос на „Захарни заводи“ за опазване на околната среда.

Третият по големина и важност бизнес за индустриалния комплекс на „Захарни заводи“ е бизнесът със захарни изделия. Той генерира приблизително 20% от консолидираните приходи на групата и е “лицето” на компанията пред широката общественост. „Захарни заводи“ има привилегията да притежава, управлява и развива редица легендарни и любими марки на българите, както и да работи по утвърждаването на нови такива. Марки като „Лукчета”, „Лимонови резанки”, „Теменужка”, „Чайка”, „Сладки времена” и „Ментина” са малка част от брандовете на компанията. Десет от артикулите на завода са носители на престижното отличие „Любима марка“ на българите.

Инвестициите в дивизия „Захарни изделия” през последните 10 години са на стойност 11 млн.лв. и са в посока иновативност и автоматизиране на производствата и грижа за потребителите.

Нова линия за производство и пакетиране на пастили с патентован състав и доказано антимикробно действие, ново оборудване за леене, формоване и опаковане на нови за българския и европейските пазари мини локуми, нова линия за производство и опаковане на тахан и халва са само част от инвестициите в производствени мощности в дивизия захарни изделия.

Паралелно с оптимизиране и обновяване на производството и създаване на нови продукти, компанията инвестира и в дигитализация на продажбите и управлението им. Инвестирани са средства и са внедрени програмни продукти като Bussiness Inteligence софтуер, CRM софтуер,

Логистичен софтуер, разработени според спецификата на работата в компанията. Създадена е собствена платформа и сайт за онлайн продажби, която тепърва ще се развива и придобива икономическа стойност за компанията.

Соларен парк - „Захарни заводи“ Горна Оряховица

Четвъртият по големина и важност бизнес за 110 годишния юбиляр е бизнесът с горива и производството на енергия за собствени нужди. Той генерира 4% от консолидираните приходи на групата.

Адаптиране към зелена енергия - така може да се опише развитието на дивизия енергия. Реализирани са инвестиции в размер на 10 млн. лв. Те са в посока адаптиране на производствените мощните на собствената ТЕЦ на компанията за използване на биомаса като суровина за производство на енергия и създаване на три собствени фотоволтаични електроцентрали за производство на електричество за собствени нужди.

През последните 10 години компанията е инвестирала повече от 50 млн.лв в модернизация и оптимизация на производствените процеси и в устойчивото си развитие, с грижа за околната среда и обществото. През последните две години „Захарни заводи“ е носител на много цененото отличие „Най-зелените компании“ в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023
Важно днес

Предпоследно: Такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има

Евентуална сделка за продажбата на "Лукойл" ще минава през парламента

15:37 - 11.12.2023