Захарова обвини Кирил Петков в лъжа: Спекулациите му са признак на политическа агония Снимка: © Canva

Русия обвини премиера в оставка Кирил Петков в лъжа относно неговите изказвания в интервюто пред вестник "Таймс". Това става ясно от изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

В него се посочва, че руската страна намира за "умишлено неверни" твърденията, отправени от Петков, във връзка с намесата на Москва в делата на България. В сряда беше публикувано интервюто на Петков пред "Таймс", в което той посочва, че "корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо".

Кирил Петков пред Times: Митрофанова е водила български политици в Гърция "на почивка"

"С любопитство прочетохме интервюто на министър-председателя в оставка Петков. Искрено съчувстваме на опасенията му относно "дългата ръка" на Кремъл. От гледна точка на логиката и истината не виждаме смисъл да коментираме поотделно всяко едно от умишлено неверните твърдения за руската намеса в делата на България, корупцията като наш "основен външнополитически инструмент" на Балканите и "обработването" на местни политици с екскурзии до Гърция", казва Захарова.

Говорителят на руското външно министерство заявява, че "Русия никога не си е позволявала да се намесва в делата на чужди държави" и няма да позволи на никоя друга държава да се опитва да налага своето мнение.

"Спекулациите с "руската заплаха" за вътрешнополитически и други наемнически цели са сигурен признак на политическа агония. Убедени сме, че това е също толкова очевидно и за българския народ, на когото искрено желаем просперитет и прагматично правителство, способно да действа въз основа на националните интереси, а не на желанието да обслужва задокеанските "партньори", допълва Захарова.

Напрежението между София и Москва расте от началото на руската инвазия в Украйна и след като "Газпром" спря доставките на газ за страната през април. Миналия месец от страната бяха изгонени и 70 руски дипломати, което беше повод за размяна на още остри реплики и заплахи от страна на руския посланик в България Елеонора Митрофанова за скъсване на дипломатическите отношение между двете държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024