Захарова обвини Кирил Петков в лъжа: Спекулациите му са признак на политическа агония Снимка: © Canva

Русия обвини премиера в оставка Кирил Петков в лъжа относно неговите изказвания в интервюто пред вестник "Таймс". Това става ясно от изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

В него се посочва, че руската страна намира за "умишлено неверни" твърденията, отправени от Петков, във връзка с намесата на Москва в делата на България. В сряда беше публикувано интервюто на Петков пред "Таймс", в което той посочва, че "корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо".

Кирил Петков пред Times: Митрофанова е водила български политици в Гърция "на почивка"

"С любопитство прочетохме интервюто на министър-председателя в оставка Петков. Искрено съчувстваме на опасенията му относно "дългата ръка" на Кремъл. От гледна точка на логиката и истината не виждаме смисъл да коментираме поотделно всяко едно от умишлено неверните твърдения за руската намеса в делата на България, корупцията като наш "основен външнополитически инструмент" на Балканите и "обработването" на местни политици с екскурзии до Гърция", казва Захарова.

Говорителят на руското външно министерство заявява, че "Русия никога не си е позволявала да се намесва в делата на чужди държави" и няма да позволи на никоя друга държава да се опитва да налага своето мнение.

"Спекулациите с "руската заплаха" за вътрешнополитически и други наемнически цели са сигурен признак на политическа агония. Убедени сме, че това е също толкова очевидно и за българския народ, на когото искрено желаем просперитет и прагматично правителство, способно да действа въз основа на националните интереси, а не на желанието да обслужва задокеанските "партньори", допълва Захарова.

Напрежението между София и Москва расте от началото на руската инвазия в Украйна и след като "Газпром" спря доставките на газ за страната през април. Миналия месец от страната бяха изгонени и 70 руски дипломати, което беше повод за размяна на още остри реплики и заплахи от страна на руския посланик в България Елеонора Митрофанова за скъсване на дипломатическите отношение между двете държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024