Британският вестник Times публикува интервю с премиера в оставка Кирил Петков, като описва причините за разпадането на управляващата коалиция в България през руското влияние и корупцията.

Петков посочва, че "корупицята е най-добрият външнополитически инструмент на Москва в страните на Балканите", като описва руското влияние като по-големия си противник от корупцията на локално ниво.

Кирил Петков дава пример с договорите на "Булгаргаз" за доставка на природен газ в страната, като коментира, че предходните правителства би трябвало "или да са изключително глупави, или да са корумпирани", щом като са отказвали да купуват три пъти по-евтиното гориво от Азербайджан за сметка на "Газпром".

Петков прави препратка и към джипа, който беше открит от МВР в личния имот на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова и нейния съпруг (част от ръководството на "Булгартрансгаз"), който всъщност е предоставен на държавната компания от името на "Аркад" - строителя на "Турски поток", описан в статията на Times като "руска строителна компания". Формално "Аркад" се води италианско-саудитски консорциум, но двете дружества в него работеха с руска компания като подизпълнител на българския участък.

Джиповете на "Аркад": Как строителите на "Балкански поток" са раздали коли на МОСВ и "Булгартрансгаз"

За първи път той обяснява и част от мотивите за отстраняването на 70-те руски дипломатически служители от България преди месец.

"Аз съм доста сигурен, че част от 70-те души, които изпратихме обратно в Русия, активно са разговаряли с депутати в парламента и са давали на журналисти статии, готови за публикуване. Руският посланик беше заподозряна за това, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това е абсолютна намеса във вътрешните работи", казва Кирил Петков пред британската медия.

Напрежението по линия на началото на преговорите за европейско членство на Северна Македония също е посочено като "координирана акция" от двете страни на границата.

Корупционният скандал с "Капитан Андреево" също е включен в описанието на причините за кризата в България.

Авторът на статията Том Кингтън е разговарял със зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, като посочва, че в коридора пред кабинета му са позиционирани охранители, откакто политикът започна да получава заплахи със саморазправа заради прекратения договор с частното дружество за фитосанитарен контрол на границата с Турция.

Петъчна командировка в Нова Загора и едно дежурство: Как делата на "Евролаб" се паднаха "случайно" при шефа на ВАС

Христанов твърди, че основната причина за падането на кабинета след оттеглянето на подкрепата на Слави Трифонов е била именно решението на правителството да прекъсне потока на пари ("около 1 млрд. евро на година") през монополиста на "Капитан Андреево". Граничният пункт е описан от Times като едно от отдавна подозираните места за трафик на нелегални мигранти с товарни камиони в замяна на подкупи за митничарите. Христанов допълва и с коментар, че това е "най-голямата граница за контрабанда на наркотици в света".

Кирил Петков обяснява липсата на резултати в борбата с корупцията с това, че главният прокурор не разследва компрометираните депутати, а мнозинството за смяната му е прекалено голямо.

"Осъзнах, че има 20 ключови личности. Корупцията не е разпространена из цялата система. Всичко се свежда до ключови хора в управлението и около 20 души в частния сектор - дългосрочни играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази държава щеше да бъде изчистена за една година", казва Кирил Петков пред Times.

Той смята, че справянето с криминалните олигарси в България е в рамките на възможностите му, въпреки че коментира, че Русия може да е решила да го свали завинаги. Въпреки вота на недоверие в края на юни Петков казва: "Всичко си струваше, дори на цената на правителството ми".

Слави Трифонов си приписа "локвата" на "Капитан Андреево" в нова странна тирада във FB


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024