Снимка: © Getty Images

ВАС обясни участието на председателя си Георги Чолаков по всяка от трите жалби на "Евролаб 2011" срещу отстраняването от ГКПП "Капитан Андреево" със случайни съвпадения в графика на върховния съдия.

Чолаков се е паднал в трите състава по силата на правилото, че и той е длъжен да дава дежурства наравно с останалите съдии. Дежурствата му продължават по една седмица и то - през година. Това се вижда от справката, която ВАС предоставя.

През 2018 г. той е бил дежурен между 30 юли и 3 август, определен по жребий. Пандемичната 2020 г. е наложила Чолаков да се включи два пъти в дежурните състави в периода на август, когато съдебната ваканция е отменена. През 2019 г. и 2021 г. съответно той не е участвал в разпределения за дежурните съдии по силата на автоматично правило.

Така се стига до 2022 г., когато Георги Чолаков се пада дежурен между 11 и 15 юли в група с още четирима съдии. По съвпадение се оказва, че и трите дела на "Евролаб" са разпределени в същия период - при това от самия него, отново по силата на вътрешни правилници, които гласят, че председателят отговаря за разпределението до 29 юли.

Чолаков става докладчик по едно от тях през системата за случайно разпределение, като председателства и останалите два състава по силата на старшинството си.

Най-забележително е обяснението за това защо "Евролаб" се озовава за разпределение именно в седмицата на дежурството на Георги Чолаков.

ВАС цитират с точност до секундата данни от деловодната система за административните дела. "Евролаб" пуска три отделни жалби, които постъпват като преписки в различни дни - 16 юни, 27 юни и 1 юли.

И трите преписки се забавят с 1-3 седмици, докато се прехвърлят между Пето и Седмо отделение за администриране. И трите са финално образувани като дела в Пето отделение в един и същи ден - 8 юли, петък.

Предаването им за разпределение от Чолаков се случва между 13:36:59 ч. (по описанието на ВАС) и 15:43:28 ч.

Уви, точно в същия 8 юли Георги Чолаков се оказва на мероприятие в Нова Загора заради откриване на местната Съдебна палата - събитие, което е насрочено за 14 ч. в петъчния ден.

Така очакващите го дела за разпределение остават за понеделник, 11 юли - първия ден от годишното дежурство на председателя на ВАС.


Битката срещу монопола на "Евролаб" в ГКПП "Капитан Андреево" забуксува в съда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката