Битката срещу монопола на "Евролаб" в ГКПП "Капитан Андреево" забуксува в съда Снимка: © Getty Images

Корупционният скандал на ГКПП "Капитан Андреево" навлезе в нова фаза, след като административните съдилища започнаха да се произнасят в полза на фирмата "Евролаб 2011" срещу опитите на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов да я отстрани от границата поради данни за нередности.

Едно от решенията в полза на "Евролаб" е на ВАС и не подлежи на обжалване - то засяга възстановяването на правата ѝ като оператор по товарене и разтоварване на границата.

Второто решение в полза на дружеството е постановено от първоинстанционния Административен съд - София град и с него се възстановява правото ѝ да продължи да използва помещения под наем на границата, отменяйки решение на Даскалов с предварително изпълнение за прекратяване на договора за наем. Това решение на съда все още не е окончателно и може да се обжалва до 7 дни.

ВАС се е произнесъл в полза на БАБХ само по една жалба на "Евролаб" - тя е заведена срещу заповед, с която се постановява пробите от граничния контрол да се изпращат за изследване в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) от 20 май 2022 г. нататък.

Съдът обаче смята, че "Евролаб" продължава да има статут на лаборатория за официален контрол на остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци. Мотивът на ВАС е, че съществува стара неотменена заповед от 2012 г. на тогавашния директора на БАБХ, която дава право на същата фирма да извършва лабораторна дейност на границата. Съответно - Централната лаборатория на БАБХ не може да се смята за единствена и изключителна на ГКПП "Капитан Андреево" според ВАС.

Това е и причината съдът да върне за преразглеждане на по-долна инстанция четвърта жалба на "Евролаб" срещу писмо на Даскалов до началника на граничния инспекционен пункт "Капитан Андреево", с която "на практика държавната ЦЛХИК се определя за единствена и изключителна лаборатория и се отнема правото на лабораторията на жалбоподателя, която е надлежно регистрирана и не е заличена по предвидения в закона, да извършва тази дейност".

На първа инстанция административните съдии са оставили тази жалба без разглеждане, защото писмото е вътрешнослужебна кореспонденция. ВАС обаче цитира решение на Конституционния съд, според което ако писмото засяга "законни права и интереси на определен кръг лица, те имат право на съдебна защита". Тоест - това дело ще трябва да се преразгледа.

Двата основни пробива на "Евролаб" срещу усилията на държавата да си върне граничния фитосанитарен контрол са свързани с възстановяването на статута на оператор по товарене и разтоварване, както и на договора за наем на помещения.

По първия казус ВАС е отменил първоинстанционно решение на съда в Хасково, като решава, че има "неоснователни фактически действия на администрацията", които са нарушили европейски регламент.

Съдът нарежда "незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност". Според съдиите - заповедта на Даскалов от май 2022 г. не забранява директно на "Евролаб" да товари и разтоварва, но "неправомерно" въвежда нова такса от 400 лв. в полза на агенцията.

ВАС твърди, че по европейския регламент БАБХ няма право да извършва тази дейност, за която събира такса.

"Операторът, под чийто контрол са стоките след влизането им в България е задължен да осигури достъп до стоките и животните, които ще се изследват. Различно е положението със самото вземане на пробите, което е задължението на държавния контрол", се казва в решенеито.

"Евролаб" са си възстановили достъпа до наеманите досега помещения и заради решение на Административен съд-София срещу заповедта на Даскалов за прекратяване на договора с частната фирмас предварителното изпълнение. Първата инстанция смята, че директорът на БАБХ не е аргументирал решението за прекратения наем.

Правният сайт "Де факто" цитира аргументите на фирмата, изложени в жалбата пред съда.

Според "Евролаб" - предварителното изпълнение на заповедта за прекратения договор за наем би лишил държавата от приходите. Дружеството твърди, че е направило подобрения в помещенията на границата в размер на 2 млн. лв., както и че заповедта за напускане не била връчена по официалния ред.

Административният съд решава, че директорът на БАБХ е бил длъжен не само да разпореди предварително изпълнение, но и да изложи фактическите обстоятелства, които налагат решението му, и да ги потвърди с доказателства.

Съдът смята още, че прекратеният договор за осъществяване на граничен контрол върху храни и суровини през май 2022 г. не може да се приеме като основание за прекратяване на втория договор за наем със същото дружество.

Драмите около "Евролаб" възникнаха именно заради спрения спорен договор за фитосанитарен контрол. Документът беше подписан навръх Нова година, точно преди новият директор на БАБХ да встъпи в длъжност и то в период, в който министърът на земеделието Иван Иванов беше забранил на подчинените институции да сключват нови договори.

Едновременно с това се оказа, че "Евролаб" действа едновременно като представител на множество фирми-вносители и като контролен орган за стоката, която те внасят - т.е. намира се в потенциален конфликт на интереси.

Оттогава насам тече сериозен корупционен скандал, след като стана ясно, че и Христо Даскалов, и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов са получавали предложения за подкуп и заплахи.


БАБХ спира 7 пъти повече храни със завишени пестициди на „Капитан Андреево“

Христанов пред Politico: След като не сме във властта, те ще ни преследват. Заради "Капитан Андреево"

Името на Пламен Моллов изплува от аферата с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024