В продължение на много години ГКПП "Капитан Андреево" на границата на България с Турция е известен като входен пункт за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите могат да бъдат рекетирани. Сега антикорупционните усилия на краткотрайното реформаторско управление в страната хвърлят светлина върху това как при предишни политически администрации една престъпна група е допускала огромни количества храна в ЕС без надлежни проверки, пише Лили Байер в свой материал за сайта Politico.

Министър-председателят Кирил Петков, който зае поста само преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка миналата седмица, след като загуби вот на недоверие, описва ситуацията в България медията и добавя, че корупция по границите в България, част от които са външна граница за ЕС, е причината страната да не е част от Шенгенското пространство, а гражданите да не пътуват в ЕС без паспортна проверка.

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Лили Байер споменава и изгонването на 70 руски дипломати, част от които заподозрени в шпионска дейност. Според авторката Петков се опитва да начертае ясна разделителна линия между своята и "предишните администрации, оплетнени от връзките си и с двете" - Русия и мафията.

"Справянето с мощните мафиотски интереси на България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, зам.-министър на земеделието (б.р. от квотата на „Продължаваме промяната“), който ръководи работата по случая "Капитан Андреево", сега трябва да живее под охрана, защото получава заплахи - по подобие и на други държавни служители и техни близки", продължава Байер и цитира разговор с Христанов, който казва, че е получил предупреждение: „Дойде това съобщение от мафиотите. Беше под формата на въпрос: „Ще воюваме ли с вас? Или ще имаме мир?“

Финансовият министър в оставка Асен Василев публикува анализи, според които финансовите щети от корупцията на граничния пункт възлизат на 2500 евро на час - или близо 22 милиона евро годишно, продължава статията и цитира изказване на Василев пред българска телевизия, в което той нарича "Капитан Андреево" "частна граница".

Темата за граничния контрол пряко засяга и гражданите на ЕС. Poliico се позовава на думи на Христанов, според когото „има доказателства, че „храни, които не са били подложени на нужния контрол – и много, много вероятно са имали завишени нива на пестициди – са влезли в Европейския съюз и са стигнали до европейската трапеза за консумация“.

„Отнасяме се изключително сериозно към този въпрос, каза още Христанов. - Не само за европейските граждани, става въпрос и за нашите деца“.

В момента българското правителство е поставило граничния пункт под свой контрол и е поискало помощ от чужди правителства и организации, пише Лили Байер.

Тя е говорила и с Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), който казва, че „за последните 10 години всичко на Капитан Андреево е функционирало в крещящ конфликт на интереси, което не е било от полза за здравето на българските граждани и гражданите на ЕС“.

Става дума за факта, че една и съща частна фирма е носела отговорност както за товаро-разтоварната дейност на пратките, така и за фитосанитарния и ветеринарния контрол. По този начин според Даскалов операторите са имали интерес да нямат проблеми с товарите, за които отговарят, респективно имат всички стимули да крият данни, тъй като те са единственият контрол върху собствената си работа.

Зам.-министър получи охрана от НСО. Отказал подкуп от 500 хил. лв. месечно за "Капитан Андреево"

Politico цитира и Константин Бачийски, депутат от партията на Петков "Продължаваме промяната", който нарича случващото се "публична тайна". „В миналото всички знаеха, но допреди седем месеца никой не искаше да я разкрие“, каза той и продължава, че "политиката на високо ниво" е осигурявала "чадър" за защита на престъпната дейност. По думите му "за първи път от последните 30 години" през последните месеци България има "правителство, което иска да се бори" с корупцията.

Българската граница с Турция предизвика безпокойство и сред европейските длъжностни лица, се казва още в публикацията.

През 2017 г. тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Лейбъристка партия, се оплаква във въпрос до Европейската комисия, че „хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата“. Но години наред всички тези опасения бяха до голяма степен игнорирани, както в България, така и на ниво ЕС, описва голямата картина Лили Байер.

Тя припомня, че преди дни в България е пристигнала делегация от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия.

През последното десетилетие администрациите на бившия германски канцлер Ангела Меркел и Европейската комисия, водени от дясноцентристката Европейска народна партия, неизменно заемаха мека позиция по отношение на България и избягваха да накажат своя съюзник Бойко Борисов, смята авторката на Politico.

„Имам купища доказателства тук" - каза зам.-министър Христанов пред Politico. - "Но няма нищо от прокурорите, дори нито един въпрос".

„Ние сме много, много уверени, че след като не сме в изпълнителната власт, те ще ни преследват - вместо да преследват групите, които са създали цялата тази схема. Дали това ме притеснява? Да, абсолютно“, добавя Христанов.

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени