Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия Снимка: © Screenshot

Предложеният закон за "чуждестранните агенти", написан по руски образец от "Възраждане", претърпя провал още на първо четене. Той беше отхвърлен от парламентарната комисия по култура и медии, като получи подкрепа единствено от депутатите на Костадин Костадинов.

Представителите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуваха с "против", а тези от БСП и "Има такъв народ" се въздържаха.

"Възраждане" се опитва да прокара подобен закон от 2022 г. и това е четвъртият път, в който внася подобен проект в парламента. И този опит обаче е неуспешен.

Проруската партия твърди, че текстът цели уж да подобри прозрачността на финансиране на неправителствените организации. Той на практика предлага забрана на "чуждестранни агенти" и свързаните с тях физически лица да извършват дейност в училища, детски градини, университети, в здравни заведения и социални домове. За такива агенти "Възраждане" определя всички физически лица и организации, получили над 1000 лв. финансиране на година от чужбина (извън това от ЕС).

Европейската комисия вече се изказа негативно за инициативата, като неин говорител посочи, че органът на ЕС осъжда "всякакво неоправдано ограничаване на демократичните ценноти и свободи"

Проверка на фактите, направена от БНТ, установи, че предлаганият законопроект не е по американски модел, както твърди лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Написаното в него в действителност копира почти изцяло руския подобен закон.

Проектът е разпределен на общо четири комисии, включително и в тази по култура и медии. Тя е и единствената от четирите, която се председателства от депутат на "Възраждане".

Въпреки настоящия провал на закона от партията се зарекоха, че са готови да го внесат отново и в следващото Народно събрание.

Дебатът в комисия премина с остра размяна на реплики, подвиквания и обиди - предимно между Костадинов и представителя на ПП-ДБ Манол Пейков, който е един от най-яростните критици на законопроекта.

Лидерът на "Възраждане" за пореден път се опита да внуши, че текстовете са по законодателен модел от Съединените щати, а не от Русия. Пейков обаче му обясни, че това не е така, тъй като американският закон е насочен към физически и юридически лица, които работят за чужди правителства. Този в Москва таргетира такива, които получават чуждо финансиране.

"Ако Костадинов каже, че е ден, то трябва да се проверява през прозореца, защото ако г-жа Митрофанова (посланичката на Русия в София - б.р.) му е казала да обяви нощта за ден, той ще го направи", коментира депутатът от ПП-ДБ.

На това представителите на "Възраждане" реагираха с грозни лични нападки към Пейков.

Законопроектът предстои да бъде разгледан в останалите комисии, но работата на 50-ото Народно събрание е към своя край. Затова е малко вероятно текстът изобщо да влезе в дневния ред в пленарна зала.

Закон за чуждестранните агенти или Zакон за гражданската смърт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024