Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица Снимка: © Getty Images

Законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) е готов и се очаква да бъде представен за обществено обсъждане следващата седмица.

Промените в ЗСВ предвиждат закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, ще бъде променен начинът на работа на ВСС, ще бъдат отменени кариерните бонуси, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред bTV в неделя.

До дни се очаква да бъдат изчистени в коалиционен формат детайлите по отношение на реформирането на КПКОНПИ и разделянето й на две отделни комисии - за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Доизглаждат се и последни детайли по въпроса за отнемането на незаконно придобитото имущество. “Там трябва да бъде постигнат много сложен баланс. Безспорно най-устойчивият начин за решаване на проблемите е ясно и много добро законодателство. Работим интензивно по няколко законопроекта”, каза Йорданова в предаването “Тази неделя”.

Тя заяви, че натоварването на антикорупционната комисия с разследващи функции ще доведе до по-голяма ефективност на дейността й.

“България има добри примери за натоварване с разследващи функции, като например в НАП и митниците. Там се наблюдава добро развитие на разследванията в тази група престъпления. Корупцията е сложно престъпление и трябва да дадем инструмент за ефективно разследване. Затова антикорупционната комисия ще разполага с екипи от различни типове специалисти”, добави тя.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който е с отнет достъп до класифицирана информация от ДАНС, обяви, че ще се оттегли от поста си на 1 март.

Предстои групата за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент да проведе поредното изслушване на България. Този път страната ни ще бъде представена на най-високо ниво и ще проведем откровен диалог с европейските депутати, каза още Йорданова.

Голяма част от европейските институции многократно са констатирали проблемите с прокуратурата в България, включително неизпълнени решения, които осъждат България за липсата на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор.

В Министерството на правосъдието се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на Иван Гешев, заяви Надежда Йорданова.


Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024