Снимка: © Getty Images

Законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) е готов и се очаква да бъде представен за обществено обсъждане следващата седмица.

Промените в ЗСВ предвиждат закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, ще бъде променен начинът на работа на ВСС, ще бъдат отменени кариерните бонуси, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред bTV в неделя.

До дни се очаква да бъдат изчистени в коалиционен формат детайлите по отношение на реформирането на КПКОНПИ и разделянето й на две отделни комисии - за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Доизглаждат се и последни детайли по въпроса за отнемането на незаконно придобитото имущество. “Там трябва да бъде постигнат много сложен баланс. Безспорно най-устойчивият начин за решаване на проблемите е ясно и много добро законодателство. Работим интензивно по няколко законопроекта”, каза Йорданова в предаването “Тази неделя”.

Тя заяви, че натоварването на антикорупционната комисия с разследващи функции ще доведе до по-голяма ефективност на дейността й.

“България има добри примери за натоварване с разследващи функции, като например в НАП и митниците. Там се наблюдава добро развитие на разследванията в тази група престъпления. Корупцията е сложно престъпление и трябва да дадем инструмент за ефективно разследване. Затова антикорупционната комисия ще разполага с екипи от различни типове специалисти”, добави тя.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който е с отнет достъп до класифицирана информация от ДАНС, обяви, че ще се оттегли от поста си на 1 март.

Предстои групата за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент да проведе поредното изслушване на България. Този път страната ни ще бъде представена на най-високо ниво и ще проведем откровен диалог с европейските депутати, каза още Йорданова.

Голяма част от европейските институции многократно са констатирали проблемите с прокуратурата в България, включително неизпълнени решения, които осъждат България за липсата на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор.

В Министерството на правосъдието се работи по сигнали, в които има достатъчно аргументи да се иска отстраняването на Иван Гешев, заяви Надежда Йорданова.


Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването муАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години