Зам.-министърът на правосъдието защити закона и поиска проверка на версията за протекция Снимка: © Screenshot, НОВА

"И в момента в законодателството има условия за бърза и адекватна защита на жертвите на домашно насилие. В случая с Дебора е можело да има по-адекватна реакция."

Това каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев в ефира на Нова.

По думите му законът категорично е на страната на жертвата.

"Аз твърдя, че и в момента, без да претендирам, че нашият Наказателен кодекс и нашият Наказателно-процесуален кодекс са съвършени. Да, там има текстове, които трябва да се променят или такива, които да се добавят, но дори при тези текстове случаят с Дебора можеше да бъде разследван поне в началото по съвсем друг начин. Там проблемът не е само в законодателството. Даже бих казал, че не е основно в законодателството. Проблемът е в нашето отношение към домашното насилие, като хора, като общество. Има едно голямо неглижиране", посочи зам.-министърът.

"Смущаващо е това, че това престъпление не попада в дневния бюлетин на областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора. Не мога да кажа защо, но това само по себе си веднага трябва да натисне алармата, че има някакъв проблем. Той може да е заради неглижиране, може да е заради умишлено прикриване на случая. Според мен версията за протекция задължително трябва да се провери", добави Дечев.

"Причиняването на 21 нареза, при които има 400 шева, може да се квалифицира не просто като лека телесна повреда, за която не е предвидено задържане под стража, а като лека телесна повреда, причинена по начин особено мъчителен за жертвата и с особена жестокост. Това вече е престъпление от общ характер, наказва се с лишаване от свобода до 3 години и за него може да се иска задържане под стража. Всички са прочели и видели, че тази жена е остригана насила.

Остригването против волята на една жена е очевидно престъпление под друг състав, по член 143 от НК, където е предвидено наказане и лишаване от свобода до 6 години, което е тежко умишлено престъпление, за което също може да се иска задържане под стража.

Едва след като се разчу за случая, стана скандал, едва тогава се сетиха, че всъщност май тя е била заплашвана, което вече е трето умишлено тежко престъпление", обясни Дечев.

Според него всички по редицата са неглижирали заплахите.

"Ако те ударят на улицата, това е престъпление. Но ако същият човек ти е съпруг, баща, близък и те удари вкъщи, между 4 стени, тогава вече не е престъпление. А всъщност става дума за едни и същи удари, между едни и същи хора, но когато е на улицата, ние казваме да, това е престъпление. Когато е в дома, ние казваме не, това не е престъпление. И това мислене трябва да се промени. То е в основата на проблемите", изтъкна зам.-министърът.

"Проблем е, че българските граждани не усещат институциите, които се издържат от техните данъци, да работят ефективно. Тоест да се изпълняват задълженията, заради които им се плащат заплатите от данъците, които българските граждани дават. Това е съществен проблем. И част от голямото недоволство във връзка с случая Дебора, този в Цалапица, този в Лозен, се дължи именно на това.

Усещането, че данъците, които се взимат от заплатите на българите, не се използват по най-ефективният начин. Че българските институции не работят ефективно. Но пак да се върна само с едно изречение на това, което казах преди малко. Д

обре е, че самите българи са се променили, и че нетърпимостта им към определени видове насилия - е налице. Тя е много по-силна. Няма я тази толерантност към домашното насилие, която е съществувала в миналото, когато са приемали домашното насилие като някакъв битов семеен скандал, който трябва да си останеме под покрива между четирите стени на близките", обясни Дечев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023