София отново е сред първите градове в света с най-мръсен въздух. Рано сутринта на 23 февруари (вторник) столицата заема четвърто място в подреждането, изготвено от IQ Air, които отчитат нивата на фини прахови частици във въздуха. На някои места гражданските станции отчетоха замърсяване около 10 пъти над нормата.

В София фините прахови частици са 114.7 µg/m³, което поставя града в опасната зона с коефициент 182.

Въздухопречиствателят Daikin Streamer: мирише на чистота

След 8 ч. пред българската столица в класацията по мръсен въздух са само пакистанският град Лахор, индийският Колката и Кабул в Афганистан. След София са градове като Киев, Краков и Варшава.

Данните от гражданските станции показват, че на места в София има моментно замърсяване около 10 пъти над нормата, показва Air BG. Най-завишено е нивото им в кварталите „Надежда“ и „Хиподрума“. Високи равнища на фини прахови частици има още в "Света Троица", "Разсадника", "Орландовци", "Хаджи Димитър", "Суходол", "Подуяне" и части от "Дружба".

Очаква се днес да се извършват извънредни проверки на строителни обекти, както и контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици. Столична община не съобщава за въвеждане на "зелен билет" за градския транспорт.

Прогнозата за следващите дни е по-обнадеждаваща, но от IQ Air дават четири основни препоръки на гражданите днес – да носят маска навън, да използват въздухопречиствател, да затворят прозорците си и да избягват физическа активност на открито.

Бургас също е в опасната зона днес с 69.1 µg/m³ фини прахови частици, а там е и Пловдив със 74.8 µg/m³.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024