Снимка: © Unsplash

От днес (10 януари) започва данъчната кампания за 2022 г. Стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция, съобщиха от НАП.

В началото на март 2022 г., след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде пусната и предварително попълнена декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, и други.

Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май - първият работен ден след 30 април, напомнят от приходната агенция.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март.

Тази година родителите ползват значително по-високи данъчни облекчения за деца. Ако не са ги получили чрез работодателя, могат да подадат заявление в НАП заедно с данъчната си декларация. За облекчение за деца с увреждания не е необходимо да се прилагат служебни бележки и ТЕЛК решения - тази информация приходната агенция набавя служебно. За едно дете данъчната отстъпка е 450 лева, за две – 900, а за три и повече деца - 1350 лева.

Как родителите могат да намалят доходите си с 4500 лв. за дете преди облагане с данъци

При дете с увреждане семейството може да разчита на намаление на данъка с 900 лева, но независимо от използването на това облекчение, то се ползва комбинирано – веднъж се отчита облекчението за дете с увреждане, а втори път – правото на облекчение за отглеждане на дете. Така сумата за дете с увреждане става 1350 лева.

Ако единият родител е по майчинство, облекчението може да се ползва от другия родител.

При извършен ремонт и подобрение и срещу представяне на фактура за извършените ремонтни работи също може да се ползва данъчно облекчение. Това важи за един недвижим жилищен имот, като физическото лице, ползващо облекчението, следва да е негов собственик или съсобственик. Важно е също така физическото лице и лицето, извършило ремонта, да не са свързани лица.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция www.nap.bg и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 (на цена според тарифите на съответния оператор).Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени