Започна ежегодната Международна конференция по сигурността в Мюнхен Снимка: © getty images

35 държавни и правителствени ръководители и общо над 500 политици, официални лица и шпиони ще вземат участие в ежегодната Международна конференция по сигурността, която се провежда в Мюнхен от петък до неделя.

България е представена от премиера Бойко Борисов, а на събитието за пръв път ще присъства френският президент Еманюел Макрон. Сред останалите участници са още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Украйна Володимир Зеленски и външните министри на Русия, Иран и Индия.

През годините конференцията в Мюнхен се превърна в едно от най-важните събития в областта на политиката по сигурността на света.

През 2020 се очаква да бъде засегната темата за липсата на идентичност и обща цел на западните държави, както и тези за конфликтите в Близкия Изток и коронавируса.

САЩ е представена от държавният секретар Майк Помпейо, министърът на отбраната Марк Еспър и министърът на Енергетиката Дан Бруийет, като ще присъстват още председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси и сенаторът републиканец Мит Ромни.

Очакваше се Северна Корея за пръв път да има представител в Мюнхен в лицето на заместник-министъра на външните работи Ким Сон-гьон, но той отмени участието си като превенция срещу вилнеещия в Азия коронавирус.

Великобритания е критикувана за липсата на високопоставени представители. Първоначалните планове бяха на конференцията да присъства министърът на отбраната Бен Уолъс, но той се оттегли по-рано през седмицата и ще бъде заменен от Андрю Мурисън - младши министър на външните работи.

"Великобритания е важен стълб на европейската сигурност и вярваме, че след официализирането на Brexit дейното ѝ участие е още по-важно," коментира Бенедикт Фарке, главният оперативен директор на конференцията.

Канцлерът на домакините Ангела Меркел няма да присъства, като вместо нея Германия ще бъде представена от външния министър Хайко Маас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024