Снимка: © getty images

35 държавни и правителствени ръководители и общо над 500 политици, официални лица и шпиони ще вземат участие в ежегодната Международна конференция по сигурността, която се провежда в Мюнхен от петък до неделя. 

България е представена от премиера Бойко Борисов, а на събитието за пръв път ще присъства френският президент Еманюел Макрон. Сред останалите участници са още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Украйна Володимир Зеленски и външните министри на Русия, Иран и Индия.

През годините конференцията в Мюнхен се превърна в едно от най-важните събития в областта на политиката по сигурността на света.

През 2020 се очаква да бъде засегната темата за липсата на идентичност и обща цел на западните държави, както и тези за конфликтите в Близкия Изток и коронавируса.

САЩ е представена от държавният секретар Майк Помпейо, министърът на отбраната Марк Еспър и министърът на Енергетиката Дан Бруийет, като ще присъстват още председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси и сенаторът републиканец Мит Ромни

Очакваше се Северна Корея за пръв път да има представител в Мюнхен в лицето на заместник-министъра на външните работи Ким Сон-гьон, но той отмени участието си като превенция срещу вилнеещия в Азия коронавирус. 

Великобритания е критикувана за липсата на високопоставени представители. Първоначалните планове бяха на конференцията да присъства министърът на отбраната Бен Уолъс, но той се оттегли по-рано през седмицата и ще бъде заменен от Андрю Мурисън - младши министър на външните работи.

"Великобритания е важен стълб на европейската сигурност и вярваме, че след официализирането на Brexit дейното ѝ участие е още по-важно," коментира Бенедикт Фарке, главният оперативен директор на конференцията.

Канцлерът на домакините Ангела Меркел няма да присъства, като вместо нея Германия ще бъде представена от външния министър Хайко Маас. 

 

Прочети