Мит Ромни - сенаторът, който "послуша съвестта си" и застана срещу Тръмп Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп никога не се е ползвал с по-голямо доверие от своята партия, отколкото в този момент. Според проучване на Gallup, направено през настоящата седмица, 94% от републиканците одобряват работата му като държавен глава. Един от останалите 6% е Мит Ромни.

Сенаторът от Юта стана единственият републиканец, който гласува против Тръмп по обвинението срещу президента за злоупотреба с власт. В сряда Сенатът даде своя глас по процедурата за импийчмънт на Тръмп, който бе обвинен, че е използвал служебното си положение, за да окаже натиск над Украйна да разследва политическия му опонент Джо Байдън. В контролираната от републиканците Горна камара на Конгреса 52-ма от общо 53-мата представители на партията подкрепиха президента, единствено Ромни застана от другата страна.

„Наясно съм, че има много хора в моята партия и в моя щат, които упорито ще се противопоставят на решението ми и че ще бъда яростно осъден. Сигурен съм, че ще чуя обиди от страна на президента и неговите поддръжници“, каза сенаторът от Юта в речта си. Ромни заяви, че не се страхува от тези последици, тъй като изпитва „неотклонно убеждение, че клетвата му пред Бог го изисква“.

Думите му звучат напълно логично при положение, че той е част от Църква на Иисус Христос на светиите от последните дни – религиозна организация, считана за деноминация на християнството. 72-годишният Ромни е влиятелна личност сред така наречените „мормони“ – той е бил епископ в една от църквите, а по-късно и президент на една от секциите на организацията край Бостън.

„Мнозина твърдят, че „подкрепям отбора“. Мога да ви уверя, че тази мисъл се въртеше много в главата ми. Подкрепям голяма част от това, което президентът е направил. Гласувал съм в негова полза в 80% от случаите“, каза Ромни. „Но обещанието ми пред Бог да приложа безпристрастна справедливост изисква от мен да оставя настрана личните си чувства и склонности“.

През 2016 г. Ромни се обяви против кандидатурата за президент на Доналд Тръмп и оттогава е в обтегнати отношения с него и изолиран в партията.

Сенаторът от Юта и Сюзан Колинс от щата Мейн бяха двамата републиканци, които опитаха да призоват свидетели по обвинението за злоупотреба с власт на Тръмп, но усилията им не бяха достатъчни.

Преди няколко дни Сенатът сложи край на стремежите на демократите да бъдат изслушани показанията на свидетели, включително и на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, като гласува с 51 гласа „против“ срещу 49 „за“.

„Ако бях игнорирал представените факти и не бях зачел вярата в своята клетва и в Конституцията, страхувам се, че щях да се изложа на историческо порицание и щях да цензурирам своята собствена съвест“, каза Мит Ромни.

Политическата кариера на 72-годишния сенатор тръгва нагоре през 2002 г., когато е избран за губернатор на Масачузетс. Шест години по-късно се фокусира върху кампанията си да бъде избран от републиканците за техен кандидат за президент, но губи от Джон МаКкейн. През 2012 г. обаче Мит Ромни получава доверието на партията и застава срещу Барак Обама в пряка битка за избор на държавен глава на САЩ.

„Ако провалилият се кандидат за президент Мит Ромни беше посветил също толкова голяма енергия и гняв да победи колеблив Барак Обама, колкото лицемерно използва срещу мен, щеше да спечели изборите“, написа Доналд Тръмп в Twitter след последното гласуване в Сената по процедуратаз а импийчмънт, припомняйки загубата на Ромни в изборите преди осем години.

Най-големият син на президента – Доналд Тръмп-младши, също се обяви срещу сенатора от Юта: „Мит Ромни завинаги ще остане огорчен, че никога няма да бъде президент на САЩ. Беше твърде слаб да победи демократите, така че сега се присъединява към тях. Вече официално е член на съпротивата и трябва да бъде отстранен от Републиканската партия“, написа той в Twitter.

Председателят на партията Рона МакДаниел, която е племенница на Ромни, също зае позиция против него. „Това не е първият път, в който не съм съгласна с Мит, а също така мисля, че няма да бъде последният. Важното в случая е, че президентът Тръмп не е направил нищо нередно и Републиканската партия е по-обединена от всякога зад него“, каза тя.

Ромни загуби доверието и на клона на партията в щата, в който е сенатор. Републиканците от Юта са „доволни, че президентът Тръмп бе напълно оправдан от Сената на САЩ“. Те споделиха, че „твърдо се противопоставят на вота на сенатор Ромни“.

Бившият сенатор на Аризона Джеф Флейк, който също е от партията на 72-годишния бивш кандидат за президент, застана зад колегата си: „Винаги съм се възхищавал на Мит Ромни, но никога толкова, колкото днес. Какъв стойностен мъж!“.

Демократите оценяват факта, че Ромни е послушал своята съвест и се е обявил публично срещу Доналд Тръмп. Елизабет Уорън, която се бори за подкрепата на партията да бъде издигната като кандидат за президент през 2020, сподели, че „гласуването за обвинение на този президент е акт на патриотизъм“. „Благодаря за твоя патриотизъм“, обърна се тя към Мит Ромни.

Сенатор Крис Мърфи от Кънектикът написа в Twitter: „Седях мълчаливо в залата, слушайки моя приятел да прави една от най-важните речи, които съм имал щастието да чуя на живо. Във времена, в които мнозина се чудят колко чест е останала в публичния живот, там е Мит Ромни“.

Каквото и да предстои за него оттук нататък, както каза сенатор Кирстен Гилибранд от Ню Йорк, той „избра да гласува в името на своята съвест и да направи това, което сърцето му казва, че е правилно“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024