Снимка: © Pixabay

Столична община, ДНСК и Върховната касационна прокуратура ще започнат проверка на законността на всички сгради и имоти в природен парк "Витоша" от страната на хижа "Алеко". 

Информацията беше съобщена от кмета на София Йорданка Фандъкова часове след като прокуратурата я сезира. Повод за проверката е статията във в. "Капитал" - "Вилна зона Витоша" - в която се описват схемите за превръщането на планината в парк с частни резиденции. 

Върховната административна прокуратура е поискала да се установи дали са спазени всички изисквания на Закона за устройството на територията при извършването на преустройства на раздържавените резиденции и други имоти. Сред собствениците или наемателите на сгради в планината са Васил Божков, Делян Пеевски, Тодор Батков, Румен Гайтански и др. 

"Трябва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място като се отразят и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове", се казва в становището на ВАП. 

Ще се провери и наличието на други имоти в планината, които са изоставени в занемарено състояние и създават потенциална опасност за живота и здравето на туристите. 

Фандъкова посочва, че във вторник е провела среща с главния прокурор Иван Гешев и началника на ДНСК арх. Иван Несторов. 

Проверка вече се прави за законността на резиденция "Аглика", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. 

"По указания от главния архитект на София арх. Здравков в момента за хотел „Аглика“ и обектите около него се извършва подробно геодезическо заснемане от ГИС-София и е изискана цялата налична документация за сградите от собственика, както и копия от лесоустройствените проекти, специализираните планове и данни за строежите от дирекция на Природен парк „Витоша“. При установяване на незаконно строителство или незаконно поставени огради и съоръжения, ще се предприемат действия по премахването им", казва Йорданка Фандъкова. 

ВАП изисква доклад от проверката на вилите по Витоша да бъде предоставен "в най-кратък срок". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти