Снимка: © Pixabay

Столична община, ДНСК и Върховната касационна прокуратура ще започнат проверка на законността на всички сгради и имоти в природен парк "Витоша" от страната на хижа "Алеко". 

Информацията беше съобщена от кмета на София Йорданка Фандъкова часове след като прокуратурата я сезира. Повод за проверката е статията във в. "Капитал" - "Вилна зона Витоша" - в която се описват схемите за превръщането на планината в парк с частни резиденции. 

Върховната административна прокуратура е поискала да се установи дали са спазени всички изисквания на Закона за устройството на територията при извършването на преустройства на раздържавените резиденции и други имоти. Сред собствениците или наемателите на сгради в планината са Васил Божков, Делян Пеевски, Тодор Батков, Румен Гайтански и др. 

"Трябва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място като се отразят и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове", се казва в становището на ВАП. 

Ще се провери и наличието на други имоти в планината, които са изоставени в занемарено състояние и създават потенциална опасност за живота и здравето на туристите. 

Фандъкова посочва, че във вторник е провела среща с главния прокурор Иван Гешев и началника на ДНСК арх. Иван Несторов. 

Проверка вече се прави за законността на резиденция "Аглика", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. 

"По указания от главния архитект на София арх. Здравков в момента за хотел „Аглика“ и обектите около него се извършва подробно геодезическо заснемане от ГИС-София и е изискана цялата налична документация за сградите от собственика, както и копия от лесоустройствените проекти, специализираните планове и данни за строежите от дирекция на Природен парк „Витоша“. При установяване на незаконно строителство или незаконно поставени огради и съоръжения, ще се предприемат действия по премахването им", казва Йорданка Фандъкова. 

ВАП изисква доклад от проверката на вилите по Витоша да бъде предоставен "в най-кратък срок". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена