Започва реставрацията на мраморната статуя, открита край Хераклея Синтика Снимка: © Исторически музей - Петрич

Първата изцяло мраморна статуя в България, открита при разкопки в античния град Хераклея Синтика край Петрич, вече се намира в Историческия музей в града.

"Очакваме статуята да покаже пълния си блясък след почистването и консервацията," пишат от музея, като публикуват и снимки в цял ръст на находката.

Очаква се след като лицето на фигурата бъде окончателно почистено, да се разбере чия е тя. Смята се, че на нея като божество е изобразен древен управник.

"Предстои специалист да дойде на място, за да започне и реставрацията по майсторски изработената статуя," допълват от Община Петрич.

Статуята беше открита в началото на миналия месец при разкопки, а след това беше успешно пресена в музея. Първоначално се смяташе, че вероятно тя на е бог Хермес, но след оглед на цялото лице археолозите коментираха, че по-вероятно изобразява владетел или висш чиновник.

Преди ден статуята е била разпокавана и изправена на място в експозиционната зала на Историческия музей в Петрич. Работата по изправянето ѝ в цял ръст е продължила няколко часа.

Древният град Хераклея Синтика се намира в землището на с. Рупите - върху склона на вулканичното възвишение Кожух. Там се намира и храмът "Света Петка Българска", чийто ктитор е била Ванга.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отговори с удар по Бейрут след масирана атака от "Хизбула"

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024
Европейски дневници

ЕС ще отпусне 35 млрд. евро за Украйна

Парите са обезпечени със замразени руски активи на територията на ЕС

13:28 - 20.09.2024