Запознайте се с DEMOBAZA, българската марка, която е на сцената с Бийонсе и в гардероба на "Дюн" Снимка: © Renaissance Tour

Някога предполагали ли сте, че дрехите в едни най-емблематичните холивудски филми са дело на български дизайнери? Или че същите дрехи са фаворит на звезди като Джанет Джексън и Бийонсе? И двете в момента ги носят на концертите си, като имайте предвид, че турнето "Renaissance" на Бийонсе е второто най-касово в САЩ за 2023 г. и тласка мощно икономиката на страната.

Та дори и да не сте предполагали, фактите са факти. Дрехите на българския бранд DEMOBAZA са основна част и от продукции като "Стар Трек", "Междузвездни войни", "Матрицата", "Игрите на глада", "Заразно зло" (носени от Мила Йовович), "Черната пантера", "Мъже в черно 2" и последно кино шедьовъра "Дюн".

По жанровете на изброените заглавия можем да се ориентираме, че става въпрос за т.нар. футуристичен дизайн, известен още като дистопична мода, мрачен шик, пост-апокалиптична мода или облекло на бъдещето.

Разбира се, тези теми не са нови в модния дизайн и съществуват от края на 30-те години на миналия век. През годините светът е виждал колекции, повлияни от въпросните тенденции от модни къщи като Chanel и Balenciaga. По време на есенните шоута през 2020 г. футуристичният стил доминираше в немалко европейски колекции, включително и в грима, с което отразяваше здравната криза покрай пандемията.

DEMOBAZA, българската марка, която е част от турнето на Бийонсе и от гардероба на "Дюн"

Кой стои зад DEMOBAZA

Брандът е основан през 2007 г. от мъж и жена, известни под творческите псевдоними Демо и Тоно. Именно творческото дуо стои зад дизайна на дрехите, като черпят вдъхновение от природата, предимно пустинята, в досегашните си колекции.

DEMOBAZA започва като онлайн магазин и впоследствие се развива до моден лейбъл с ограничени колекции, които стават фаворит на много хора в творческите индустрии. Както и на мнозина от най-разпознаваемите знаменитости от поп-културата - Мадона, Джей Зи., Джъстин Бийбър, Кание Уест, Риана, Пинк, Граймс, Малума, Джей Балвин и още.

Първото им международно модно шоу е за колекцията им от сезон Пролет/Лято 2012 г, а днес дрехите им са част от програмите на модните подиуми в Ню Йорк, Париж и Милано.

И до ден днешен Демо и Тоно шият голяма част от мосрите за дрехите на ръка, защото вярвят, че най-краткият път между идеята и реализацията минава през собствените им пръсти.

,,Това е най-голямото удоволствие за нас. Също така правим и фотографията на марката, всичко е "домашно", защото обичаме процеса", казват Демо и Тоно в интервю за The Fox Magazine.

От материала на изданието става ясно, че страстта на българите към модата може да се проследи до детството им.

Тоно е израснала в работното място на баба си, която управлява собствено шивашко ателие за дрехи по поръчка в продължение на много години. От там тя придобива знания за целия процес на изработване на кройки и адаптирането на размерите към клиентите. Междувременно Демо е ,,отгледан в семейното производство на обувки и облекло".

Demobaza, Джанет Джексън

Последните концерти на Бийонсе и Джанет Джексън

Малката сестра на Майкъл Джексън, Джанет Джексън, от години облича тоалети на DEMOBAZA за концертните си изяви. Последно тя и таньорите ѝ са заснети с дрехите на българския бранд преди дни на участия в Атланта и Сакраменто.

По-интересна обаче може би е изявата на поп иконата Бийонсе през лятото.

За турнето "Renaissance" тя и френското танцово дуо Les Twins, което е на сцената с нея от 10 години насам, носят няколко тоалета от DEMOBAZA - за концерт в Ню Йорк в края на юли. Тогава Бийонсе и таньорите са с тесни костюми по тялото от рефлективна материя.

DEMOBAZA, Бийонсе концерт, Блу Айви Картър

На друго участие в Минеаполис те са с отличителни червени тоалети. Дрехите са от колекцията на марката за Есен/Зима 2022 г. ''Metatron", а най-привлекателната част от участието е включването на дъщерята на Бийонсе и Джей Зи. - Блу Айви Картър. 11-годишното момиче се присъедини на сцената, също облечено в персонализираната червена визия на DEMOBAZA.

,,Изборът на DEMOBAZA за това грандиозно събитие бележи значително постижение в света на модата, тъй като за първи път световна поп икона избира българска модна марка за гардероба си на турне. Това е доказателство за нарастващото международно признание на бранда и способността му да прекрачва границите в модната индустрия.", гласи изявление в блога на DEMOBAZA.

atlantis the royal, хотел, дубай, архитектура, интериорен дизайн, бионсе, робърт де ниро, tiesto, tate mcrae, тейт макрей,  Нобуюки Мацухиса, нобу, michelin, мишлин звезда,  най-луксозният хотел в света, най-добрите хотели в света, Хотелът, който си партнира с Бийонсе, Tiësto и любимия готвач на Робърт де Ниро - Atlantis The Royal


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024